Papier uit afvalwater kunnen we opnieuw gebruiken

Veel uitvindingen gebeuren per ongeluk. Bij de rioolwaterzuivering (RWZI) in Hilversum testten we een nieuwe zeef. Zo vonden we een nieuwe manier om papier uit afvalwater te filteren. Het hergebruik van grondstoffen is belangrijk voor ons waterschap. We onderzoeken hoe we op grote schaal papier uit afval water kunnen halen.

Papier uit de wc?! Wat kun je ermee?

  • We kunnen de papiervezels gebruiken om asfalt mee te maken.
  • We onderzoeken of de vezels ook geschikt zijn voor de productie van bijvoorbeeld kleding. De vezels worden dan afgebroken en de bouwstenen opnieuw gebruikt.

Een onverwachte ontdekking

15 jaar geleden gebruikten we bij RWZI Hilversum een nieuwe zeef. We wilden hiermee een nieuwe installatie voor het biologisch zuiveren beschermen.  De nieuwe zeef was 2 keer zo fijn als de oude zeef (de gaatjes waren 0,5 mm). Deze hield een enorme hoeveelheid vezels tegen. De papiervezels noemen we cellulose. We kunnen ze gebruiken om bijvoorbeeld kleding van te maken. Een onverwachte ontdekking!

Levert het wat op?

In 2017 onderzoeken  de waterschappen hoeveel cellulose er in alle zuiveringen binnenkomt.

Vergroten van de productie

Een grootschalige uitrol van het winnen van de papiervezels is afhankelijk van drie factoren:

1. Wat kost het? - De kosten van het winnen van cellulose moeten omlaag. Dit lijkt haalbaar omdat steeds meer waterschappen hier mee aan de slag gaan. Of we moeten andere zeeftechnieken toepassen. Dit wordt onderzocht.
2. Hoeveel levert het op? – Wat is de financiële opbrengst van cellulose uit zeefgoed? En wat is de investering in de zeefinstallatie? Is er ook een installatie nodig voor het reinigen van de vezels? Dit is weer afhankelijk van de toepassing. Er bestaat een sterke relatie tussen de kosten en de hoeveelheid zeefgoed die we kunnen afzetten.
3. Wat is het effect? – Wordt de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater beter? Wat verbruiken we aan energie? En wat is het effect op de werking van de zuivering?

Hergebruik cellulose

In totaal kunnen we in Nederland zo’n 100.000 ton papiervezels per jaar winnen. Dat is zo veel als een gemiddelde papierfabriek. Het idee om papier uit de wc opnieuw te gebruiken vinden de meesten van ons vies. We willen de vezels daarom op een andere manier gebruiken. We kijken hoe we ze het beste kunnen filteren en bewerken.

Onderzoek RWZI Blaricum.

Het onderzoek is in 2008 op RWZI Blaricum gestart. Er zijn 2 soorten fijnzeven uitgeprobeerd om papiervezels uit afvalwater te winnen. Sinds begin 2011 is er een installatie. Door technische problemen is de installatie in 2012 tijdelijk niet gebruikt.

Opnieuw in gebruik

De fijnzeef in Blaricum is eind februari 2016 weer actief. Er zijn wat aanpassingen gedaan aan de machine, waardoor hij beter werkt. Hij draait nu stabiel en heeft zelfs een hogere opbrengst dan verwacht.

Onder het afdak zit de fijnzeef. De vezels worden via de band naar de blauwe container gebracht. Hier worden de papiervezels opgeslagen.

Nieuwbouw RWZI Weesp


In 2020 komt er een nieuwe RWZI in Weesp. We onderzoeken of het winnen van papier hier onderdeel kan worden van het proces.

Een hype in Nederland

Vanuit het onderzoek bij RWZI Blaricum zijn 4 Stowa-onderzoeken en allerlei publicaties verschenen. Landelijk heeft het onderzoek tot een ware hype geleid. Binnen de Energie- & Grondstoffen-fabriek (EFGF) is het onderwerp omarmd. Er is een landelijke werkgroep die de ontwikkelingen bijhoudt.

Bij 3 andere waterschappen (Noorderzijlvest, HHNK, Aa en Maas) staan nu ook zeefinstallaties. Meer waterschappen hebben interesse.  Eind 2016 draaien 18 fijnzeven in Nederland. Nu gebeurt het fijnzeven met ‘ruw’ afvalwater. Daaruit hebben we het grove vuile en het zand gehaald. Stowa onderzoekt nu of we de vezels al vóór deze stap kunnen winnen.

Schema van het fijnzeefproces.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Chris Reijken van Waternet via telefoon 0900-9394.