Lekker zwemmen zonder blauwalg

12 april 2018

Wat is er lekkerder dan op een warme dag in het water te plonzen voor wat verkoeling? U kunt natuurlijk naar een zwembad gaan. Veel leuker is het om in de natuur te zwemmen. In Nederland zijn er zo’n 800 plekken waar u officieel mag zwemmen in de natuur. Dit zijn plekken die goed gecontroleerd worden.

In een speciale aflevering van Het Klokhuis ziet u hoe het controleren van het water gaat.

Bekijk uitzending Het Klokhuis

Bacteriën en blauwalgen

Tijdens het zwemseizoen controleren we iedere 2 weken de waterkwaliteit op 27 zwemlocaties in ons beheergebied. Het zwemseizoen is van mei tot en met september. We controleren vooral op bacteriën en blauwalgen in het water. U kunt hier namelijk vervelende klachten van krijgen, zoals irritaties aan uw ogen of huid. De meetresultaten geven wij aan de provincie door. Die informeert u via zwemwater.nl en de zwemwater app over de kwaliteit van het water. Ook hangt er bij elke zwemlocatie een informatiebord met informatie over de waterkwaliteit.    

Poep in het water

Als het water niet van voldoende kwaliteit is om te zwemmen kijken we waardoor dat komt. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld als er net watervogels in het water hebben gepoept. Of als een boot zijn watertank met vuil water heeft geleegd. Als het water niet van goede kwaliteit is kunnen we advies geven aan de beheerder van de zwemlocatie. Bij de volgende meting hopen we dat het zwemwater weer van goede kwaliteit is. We willen natuurlijk dat iedereen veilig kan zwemmen en genieten in schoon water.

Wilt u weten hoeveel zuurstof of zout er in het water zit bij u in de buurt? Of hoe diep u kunt kijken?

Bekijk de waterkwaliteit op onze handige kaart.

Amsterdam City Swim

Ieder jaar zwemmen er duizenden mensen in de Amsterdamse grachten tijdens de Amsterdam City Swim. Dit doen ze om geld op te halen voor de ziekte ALS. Het is hier natuurlijk heel belangrijk dat het water schoon is. Het Amsterdamse grachtenwater is geen officieel zwemwater. In de weken voor het evenement controleren we de waterkwaliteit extra. Ook houden we het weer in de gaten en of de riolering goed werkt. Met deze resultaten adviseren we de organisatie van de Amsterdam City Swim over de waterkwaliteit. 

Eigen risico

Zwemmen in de natuur is altijd op eigen risico! Ook bij de officiële zwemlocaties