Help vissen met de visdeurbel

22 februari 2022

In de lente trekken vissen van de Vecht naar de Kromme Rijn. Om de vissen te helpen zet Utrecht de Weerdsluis open. En sinds 25 februari staat de visdeurbel weer aan. Via een onderwater webcam kunnen mensen zien of er vissen voor de sluis zwemmen. Met een speciale internetbel, de visdeurbel, kan iedereen de sluiswachter vragen om de sluis te openen.

De visdeurbelDe Weerdsluis in Utrecht

Waarom trekken vissen door Utrecht?

Vissen zoals brasem, winde en baars zoeken een plek om eitjes te leggen. Ze zwemmen dan dwars door Utrecht. In de praktijk bleek dat de vissen voor de sluisdeur van de Weerdsluis bleven wachten. Deze gaat in het voorjaar weinig open. Vorig jaar is hier de visdeurbel voor bedacht. Het werd een groot succes.

Dit jaar hangt de camera op een iets andere plek. Zo verwachten we meer vissen te kunnen zien. Ook kunt u bekijken wanneer de sluis voor het laatst werd geopend. En hoeveel mensen er naar de webcam kijken. Nieuw dit jaar is de visdeurbelbingo. Mensen kunnen op een speciale bingokaart afstrepen welke vissen ze hebben gezien. Bingokaarten kunt u meenemen bij de Weerdsluis of vinden op de website visdeurbel.nl.

 

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Vissen zijn belangrijk voor ons water

Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen namelijk het water gezond en schoon te houden. We werken daarom aan het verbeteren van de onderwaternatuur. En aan het verbinden van de routes die vissen veel gebruiken.

De visdeurbel is een project van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Utrecht. Samen zorgen we voor het onderhoud van het water in de Vecht, Kromme Rijn en de Utrechtse grachten. Op vrijdag 25 februari is de visdeurbel geopend door wethouder Lot van Hooijdonk en waterschapsbestuurders Bert de Groot en Sander Mager.

De visdeurbel is te zien op www.visdeurbel.nl