08 september 2016

Zonnepanelen voor rioolwaterzuivering Huizen

Op 7 september heeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Huizen 384 zonnepanelen in gebruik genomen. Het waterschap werkt zo aan een energieneutrale toekomst. Een van de manieren om dat te bereiken, is werken met zonne-energie op onze rioolwaterzuiveringsinstallaties.


In Huizen zijn voor het eerst zonnepanelen geplaatst boven op een beluchtingstank (foto: van der Sijs Techniek en Automatisering B.V.)

Bijzondere plek

Plaatsing op maaiveld of op het dak van een (bedrijf)pand is gewoon, maar in Huizen zijn voor het eerst zonnepanelen geplaatst boven op één van de grote beluchtingstanks. De panelen leveren energie voor de beluchting. Het doel van het project is om ervaring op te doen met deze bijzondere situatie. Als dit proefproject slaagt, volgen er mogelijk meer zonnepanelen, en niet alleen in Huizen.

Opening

Waterschapsbestuurder Rolf Steenwinkel gaf een toelichting en verrichtte de opening. Ook Gerrit Pas, wethouder Duurzaamheid en milieu van gemeente Huizen was aanwezig en lichtte het programma 'Huizen Klimaatbewust' toe.

Lees ook de blog op Waternet.nl: 100.000 zonnepanelen in 2020