31 maart 2017

Kom op 5 mei naar de Vrijheidsmaaltijd!

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet nodigen u graag uit voor een Vrijheidsmaaltijd. De lunch is op 5 mei aanstaande in het Gemeenlandshuis in Amsterdam. Het is gratis en voor maximaal 50 deelnemers. Geef u dus nu op!

De lunch is onderdeel van de Vrijheidsmaaltijden. Dit is een initiatief van het Comité 4 en 5 mei Amsterdam. In de hele stad komen mensen samen om een maaltijd te delen. Daarbij vertellen we elkaar kleine of grote verhalen over vrijheid. Het onderwerp van deze dag is: schoon water en toilet en douche als mensenrecht.

Aanmelden voor de lunch

Deelname is gratis! U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar vrijheidsmaaltijd@waternet.nl. Geef uw naam, e-mailadres en telefoonnummer door. Het maximaal aantal bezoekers voor deze lunch is 50 personen. Wees er dus snel bij: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Locatie en datum

De lunch is van 11.15 uur tot 14.00 uur in het Gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk 27, Amsterdam. Na uw aanmelding krijgt u van ons een e-mail met praktische informatie. We hopen u op 5 mei te ontmoeten!

Schoon water is een mensenrecht

Schoon water is een eerste levensbehoefte. En dus een mensenrecht. Het is onderdeel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring stelde de Verenigde Naties op in 1948, kort na de Tweede Wereldoorlog.

Schoon water, ook tijdens oorlog

In Amsterdam kwam er tijdens de Tweede Wereldoorlog kraanwater uit de kraan, en het riool werkte ook. Maar dat is niet altijd zo. Tijdens de lunch vertellen twee sprekers over schoon water tijdens oorlogen. Veel mensen hebben tijdens een oorlog te maken met een tekort aan water en goede sanitaire voorzieningen.

  • Daphina Misiedjan is promovendus aan de Universiteit Utrecht. Zij vertelt over de toegang tot schoon water tijdens oorlogen.
  • Alex van der Helm van Stichting Wereld Waternet vertelt hoe wij helpen met water in vluchtelingenkamp Za'atari. Dit kamp in Jordanië groeide in korte tijd uit tot een kleine stad. Er wonen ongeveer  80.000 Syrische vluchtelingen.

Meer weten?

Meer informatie over de Vrijheidsmaaltijden vindt u op de website van Comité 4 en 5 mei Amsterdam.