24 maart 2017

Nieuw land in de Loosdrechtse Plassen

In de Loosdrechtse Plassen maken we nieuw land. Dat doen we met bagger uit de plassen. We herstellen zo land dat door het water is verdwenen.

Nieuw land in aanleg. Op de takken komt straks bagger uit de Loosdrechtse Plassen.

In de Loosdrechtse Plassen liggen veel legakkers. Dat zijn smalle stroken land waar men vroeger turf op liet drogen. De akkers geven het gebied een uniek uiterlijk. De oevers van veel legakkers zijn meer dan 15 jaar geleden afgebrokkeld door de golven. Een paar legakkers liggen zelfs bijna helemaal onder water.

Herstel van legakkers

We gebruiken de bagger opnieuw die we uit de Loosdrechtse plassen halen. Zo herstellen we de legakkers. Eerst maken we van wilgentakken de vorm van de originele legakker. Daarna plaatsen we een doek met daarop de bagger. Als laatste planten we riet. De wortels van het riet moeten voor een stevige oever zorgen.

Wiegert Dulfer, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ''Dit project verbetert de kwaliteit van het water in de Loosdrechtse plassen. We leggen natuurvriendelijke oevers aan. Die zijn een 'huis' voor vissen en andere beestjes in het water. Zij houden het water schoon.''

''In dit project zien we bagger niet als afval, maar als grondstof. De bagger zorgt ergens anders voor overlast. Maar hier gebruiken we het voor het herstel van de legakker. Extra mooi is dat we alleen natuurlijke materialen gebruiken.''

Samenwerking

We werken samen met meerdere partijen. Zoals de provincie Noord-Holland, de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht en Recreatieschap Midden-Nederland. Ook mensen die rond de plassen wonen helpen mee.

Meer weten?

Kijk dan op de projectpagina Proef herstel legakker Loosdrechtse plassen of op de website van de provincie Noord-Holland.