20 december 2017

Waterschap en AMC halen samen medicijnresten uit water

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. We gaan vuil water meteen bij het ziekenhuis schoonmaken. Zo halen we er bijvoorbeeld medicijnresten uit. Dat doen we met een special filter: het Pharmafilter. In 2019 starten we met de bouw.

Het AMC ziekenhuis gebruikt veel water, bijvoorbeeld voor de toiletten en maken van voedsel. Maar ook voor de behandelingen van patiënten. Normaal komt dit water in het riool terecht. Daarna maken we dit water schoon in een waterzuivering. Bij het AMC gaan we het anders doen. Met het Pharmafilter maken we het water meteen schoon bij het ziekenhuis.

Medicijnresten in water

Er zitten steeds meer resten van medicijnen in het rioolwater. Het is moeilijk om deze resten uit het water te halen. Zo komen deze stoffen in de natuur. Dit kan slecht zijn voor dieren, planten en mensen. Daarom is het beter om dit vuile water schoon te maken vóórdat het in het riool terechtkomt. Dat doen we met een speciale installatie: het Pharmafilter.

Hoe werkt het?

Het Pharmafilter bestaat uit 2 delen. Op de afdelingen van het ziekenhuis komen vermalers. Deze apparaten maken kleine stukjes van ziekenhuisafval, zoals etensresten en wegwerp-artikelen. Op het terrein van het AMC komt een installatie die het water schoonmaakt. Deze installatie haalt vuil en medicijnresten uit het water.

Ook de vermalen resten komen in de installatie terecht. Daarvan maken we biogas. Met biogas kunnen we weer energie opwekken. Een deel van het schoongemaakte water gebruiken we voor de toiletten van het ziekenhuis.

Samenwerking

Rolf Steenwinkel, dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht: ‘’Een van de belangrijkste taken van het waterschap is het schoonmaken van vuil water. Hoe we moeten omgaan met de medicijnresten in ons water is een belangrijke uitdaging. Deze bijzondere samenwerking met het AMC is een belangrijke stap in de strijd tegen dit probleem.’’

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Bekijk dan het project Pharmafilter.

Meer nieuws en tweets

29 juni 2022

Waternatuur in Vechtplassen sterk achteruitgegaan door slechte waterkwaliteit

Er is een sterke achteruitgang van het aantal waterplanten in de Oostelijke Vechtplassen en daarmee ook van waterdieren.

Lees meer

Vanavond is er weer een commissievergadering van @waterschapagv | #AGVinDebat Je kunt live meekijken vanaf 20:00 uur 📽️👉 https://t.co/LEeQONZMFy Ter bespreking komt één belangrijk onderwerp 👇

𝗔𝗺𝘀𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗺𝘀 𝘇𝘄𝗲𝗺𝘄𝗮𝘁𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗲𝗿𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗱 Het laatste zetje werd in 2018 gegeven, toen de laatste woonboten op het riool werden aangesloten. De ecologische waterkwaliteit blijft echter achter. Lees verder 👇

24 juni 2022

Mijlpaal: 10 miljoen m3 groengas uit afvalwater

Onze groengasinstallatie heeft het eerste jaar ruim 10 miljoen kubieke meter groengas opgeleverd. Groengas is een duurzaam alternatief voor aardgas.

Lees meer