23 februari 2018

Waterschap bouwt nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat een nieuwe rioolwaterzuivering bouwen in Weesp. De oude zuivering in Weesp is aan vervanging toe. De nieuwe zuivering is extra zuinig met energie en houdt rekening met extra regen door veranderingen in het klimaat.

De oude zuivering in Weesp

De nieuwe zuivering komt op dezelfde plek als de oude. We beginnen deze zomer met de bouw. We willen in de zomer van 2019 klaar zijn om de nieuwe zuivering te testen. Als alles goed werkt, slopen we de oude zuivering.

Rolf Steenwinkel, dagelijks bestuurder van het waterschap: "Een rioolwaterzuivering bouwen is een investering die veel geld kost. We bouwen voor de toekomst. De oude installatie is gebouwd in 1974 en is aan vervanging toe. De nieuwe zal zo worden gebouwd dat we hem makkelijk kunnen aanpassen.”

Bijzonder zuinig met energie

De nieuwe rioolwaterzuivering is de eerste in Nederland met een nieuw systeem dat heel weinig plek inneemt. Zo blijft er ruimte over voor aanpassingen in de toekomst. Bijvoorbeeld voor een grotere of nog betere zuivering. Maar ook voor zonnepanelen waarmee we zelf de energie voor het zuiveren kunnen opwekken. Dat doen we ook bij andere zuiveringen. De nieuwe zuivering verbruikt ook veel minder energie dan andere zuiveringen.

Bestand tegen regen

Het regent steeds vaker en harder. Daar houdt de nieuwe zuivering rekening mee. De belangrijkste elektrische systemen komen op de eerste verdieping. Zo blijft de zuivering werken, ook als het terrein bij veel regen onderloopt.

Meer over schoon water

Zorgen voor schoon water is een van onze belangrijkste taken. Op onze pagina Schoon water vertellen we u meer.