03 juli 2018

Droogte: speciale dam tegen zout water richting Vinkeveense Plassen

Door de droogte stroomt brak grondwater richting de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en landbouwgrond. Brak water zit tussen zoet en zout in. Tijdens droge periodes is dit slecht voor de natuur. Om dit water tegen te houden plaatst Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam in Woerdense Verlaat op woensdag 4 juli.


Medewerkers van Waternet plaatsen op 4 juli de stalen dam bij de Westveense brug in Woerdense Verlaat (Zuid-Holland)

Dankzij de dam stroomt het halfzoute water niet verder de kwetsbare gebieden in. Zo beschermen we landbouwgrond, maar ook vissen en planten die in het water leven. Die kunnen namelijk sterven door te zout water.

In plaats van brak water, laten we water uit het Amsterdam Rijnkanaal het gebied binnenstromen. Daardoor blijft het water in de plassen op de juiste hoogte. Dit is een belangrijke taak van het waterschap.

Dam van staal en klei 

De tijdelijke dam plaatsen we bij de Westveense brug. Dit duurt een paar uur. We laten een stalen frame met een speciale doek in het water zakken. Het frame weegt maar liefst 2.000 kilo. Daarna storten we er klei in. De dam blijft liggen zolang er droogte is.

Omvaren richting Vinkeveense Plassen

Vaart u richting de Vinkeveense Plassen? Door de tijdelijke dam kunnen bootjes vanaf 4 juli niet meer varen door de Heinoomsvaart. In de Vaarwater app staat hoe u kunt varen. Ook ziet u verkeersborden langs de route.

Kleine sloepjes kunnen varen via de Pontskoekersluis, Kerkvaart en Mijdrecht naar de Vinkeveense Plassen. Houd rekening met ongeveer 2 uur langer varen.

Grotere boten varen om via Uithoorn, Amsterdam, de Weespertrekvaart en de Vecht. Voor grotere boten geldt 4 uur extra reistijd.