Het Schone Waterexperiment 2018 gaat van start!

06 juli 2018

In 2017 testten 500 Amsterdammers het water in hun stad tijdens het Schone Waterexperiment. Een groot succes dat we deze zomer gaan herhalen! Op 10 juli is de start. Daarna krijgen deelnemers hun eigen ‘waterbox’ en kunnen ze aan de slag! Doet u ook mee?

In de waterbox zitten 5 experimenten. Daarmee meten deelnemers:

  • Hoeveel algen er in het water zitten
  • Hoeveel bacteriën er in het water zitten
  • De groei van waterplanten
  • Hoe diep het water is
  • Welke stoffen in het water voorkomen

Het experiment duurt tot eind september. Daarna verzamelen we de resultaten, net als vorig jaar. Zo weten we hoe schoon het water is in Amsterdamse grachten, sloten en vijvers. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet en kunstenaar Pavèl van Houten organiseren het experiment.

Regenbuien en warm weer

Waternet werkt hard om het water in Amsterdam schoon te houden. Maar bij harde regen overstromen soms de riolen. Het vieze water komt dan in de grachten terecht. En bij warm weer groeien er meer algen in het water. Met Het Schone Waterexperiment willen we onderzoeken wat dit betekent voor het water. Dat kan als we het water een paar keer op dezelfde plek testen. Bijvoorbeeld voor en na een regenbui. Of voor en na een droge periode.

Citizen Science

Het Schone Waterexperiment is een voorbeeld van ‘Citizen Science’. Enthousiaste bewoners verzamelen resultaten. En onderzoekers maken daar weer gebruik van. Met z’n allen worden we zo waterexperts!

Aanmelden

Aanmelden kan via www.hetschonewaterexperiment.nl. Daarna krijgt u direct het bewijs dat u mee doet!