25 juli 2018

Zwemmen? Zo vindt u schoon en veilig zwemwater

Met dit warme weer is niets fijner dan een frisse duik. Wilt u het water in? Zoek dan een plek waar u veilig kunt zwemmen.

Op deze plek aan de Amstel zit blauwalg. We raden af om hier te zwemmen.

Veilig zwemmen

Het water in de grachten is schoner dan ooit. Toch zijn de grachten en water als de Amstel geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen. U bent in het water moeilijk te zien. Zoek daarom een officiële zwemplek op.

Wilt u weten waar u veilig kunt zwemmen? Alle officiële zwemplekken vindt u op zwemwater.nl.

Blauwalg Park Somerlust en IJburg

We zien op dit moment blauwalg op plekken waar dat zeldzaam is. Zoals bij Park Somerlust aan de Amstel. Dit is geen officiële zwemplek. Veel mensen nemen hier wel een duik in het water. We raden iedereen af hier te zwemmen. Ook bij IJburg is blauwalg gezien.

Van blauwalg kunt u vervelende klachten krijgen. Zoals irritaties aan uw ogen of huid. Als u water met blauwalg inslikt, kan dat leiden tot maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen ziek worden van blauwalg.

Wij controleren het water alleen op officiële zwemplekken. Let daarom goed op als u toch het water in gaat. Kijk voor officiële zwemplekken op zwemwater.nl. Hier ziet u of het water schoon genoeg is.

Hoe herken ik blauwalg?

U kunt blauwalg herkennen aan een groene of roodbruine gloed op het water. Het zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Blauwalg is niet altijd goed te zien. De blauwe kleur ziet u pas als de bacteriën doodgaan.

In de zomer controleren we iedere 2 weken de waterkwaliteit bij 27 officiële zwemplekken. We kijken dan onder andere of er blauwalg in het water zit. De resultaten geven we door aan de provincie Noord-Holland.

Blauwalg melden

Ziet u ergens blauwalg? Geef het dan door aan de provincie Noord-Holland of Utrecht. Stuur een bericht met de plek en foto naar zwemwater@rudnhn.nl (Noord-Holland) of zwemwater@rudutrecht.nl (Utrecht).

Zwemmen in Amsterdam

In de stad kunt u op allerlei plekken afkoelen. Bijvoorbeeld in een betaald buitenzwembad, pierenbadje of speeltuin met water. Op de website van de gemeente Amsterdam staan alle zwemplekken bij elkaar op de kaart.

Meer nieuws, tweets en blogs

De 519.744 stemmen zijn geteld. Bekijk hier de definitieve uitslag van onze #waterschapsverkiezingen 👉 https://t.co/JmQX5XhgHW

Er hebben 514.806 mensen hun stem uitgebracht in ons gebied. Dat is flink meer dan bij de vorige #waterschapsverkiezingen 💪 ℹ https://t.co/3wX80hVVqc

Lees hier de voorlopige uitslag van onze #waterschapsverkiezingen 👉 https://t.co/3wX80hVVqc In ons waterschap hebben 514.806 mensen hun stem uitgebracht. Dat is een opkomst van: 48,3%.

De stembussen zijn gesloten. De stemmen worden geteld. Wat nu? 🗳 Morgenmiddag maakt @gmvandentop de voorlopige uitslagen bekend. 🗳 Maandag 25 maart wordt de definitieve uitslag door het centraal stembureau vastgesteld. #waterschapsverkiezingen #AGV