25 juli 2018

Zwemmen? Zo vindt u schoon en veilig zwemwater

Met dit warme weer is niets fijner dan een frisse duik. Wilt u het water in? Zoek dan een plek waar u veilig kunt zwemmen.

Op deze plek aan de Amstel zit blauwalg. We raden af om hier te zwemmen.

Veilig zwemmen

Het water in de grachten is schoner dan ooit. Toch zijn de grachten en water als de Amstel geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen. U bent in het water moeilijk te zien. Zoek daarom een officiële zwemplek op.

Wilt u weten waar u veilig kunt zwemmen? Alle officiële zwemplekken vindt u op zwemwater.nl.

Blauwalg Park Somerlust en IJburg

We zien op dit moment blauwalg op plekken waar dat zeldzaam is. Zoals bij Park Somerlust aan de Amstel. Dit is geen officiële zwemplek. Veel mensen nemen hier wel een duik in het water. We raden iedereen af hier te zwemmen. Ook bij IJburg is blauwalg gezien.

Van blauwalg kunt u vervelende klachten krijgen. Zoals irritaties aan uw ogen of huid. Als u water met blauwalg inslikt, kan dat leiden tot maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen ziek worden van blauwalg.

Wij controleren het water alleen op officiële zwemplekken. Let daarom goed op als u toch het water in gaat. Kijk voor officiële zwemplekken op zwemwater.nl. Hier ziet u of het water schoon genoeg is.

Hoe herken ik blauwalg?

U kunt blauwalg herkennen aan een groene of roodbruine gloed op het water. Het zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Blauwalg is niet altijd goed te zien. De blauwe kleur ziet u pas als de bacteriën doodgaan.

In de zomer controleren we iedere 2 weken de waterkwaliteit bij 27 officiële zwemplekken. We kijken dan onder andere of er blauwalg in het water zit. De resultaten geven we door aan de provincie Noord-Holland.

Blauwalg melden

Ziet u ergens blauwalg? Geef het dan door aan de provincie Noord-Holland of Utrecht. Stuur een bericht met de plek en foto naar zwemwater@rudnhn.nl (Noord-Holland) of zwemwater@rudutrecht.nl (Utrecht).

Zwemmen in Amsterdam

In de stad kunt u op allerlei plekken afkoelen. Bijvoorbeeld in een betaald buitenzwembad, pierenbadje of speeltuin met water. Op de website van de gemeente Amsterdam staan alle zwemplekken bij elkaar op de kaart.

Meer nieuws en tweets

Een herfstige wandelroute? Die loop je rond de Nieuwkoopse Plassen! In 9,5 km wandel je langs de Westveense Molen, door het dorpje Woerdense Verlaat en rivier de Kromme Mijdrecht. https://t.co/64AU29VKMH

Het klimaat verandert en de waterschappen werken volop aan de gevolgen. Daarom zijn we benieuwd naar jouw mening over het werk van de waterschappen! https://t.co/YnAa12aK9N Het invullen van de enquête kost je slecht vijf minuten, alvast hartelijk bedankt! 👍

28 september 2018

Hoe maken we uw vuile water weer schoon?

Kom in het Weekend van de Wetenschap langs bij onze zuivering in Horstermeer! Bekijk hoe we vuil water schoonmaken en er nuttige stoffen uithalen.

Lees meer
11 september 2018

Geen City Swim door tijdelijk slechte kwaliteit water

De Amsterdam City Swim ging zondag 9 september niet door. Het water in de grachten was niet schoon genoeg om in te zwemmen.

Lees meer