17 april 2019

Blue Deal voor schoon en veilig water

Het internationale programma Blue Deal is begonnen! Tot en met 2030 delen we onze kennis met waterbeheerders in verschillende Afrikaanse landen. Het doel: miljoenen mensen helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

De Blue Deal betekent samenwerken met lokale waterbedrijven, zoals in Mali

De afgelopen jaren zien we overal in de wereld steeds meer problemen die met water te maken hebben. Orkanen, hoosbuien en de stijgende zeespiegel zorgen voor steeds meer overstromingen Miljoenen mensen in de wereld hebben ook last van droogte en te weinig water. Dat zorgt voor onrust en bedreigt vrede en veiligheid. Het dwingt mensen ook om hun land te verlaten.

Daarom gaan Nederlandse waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat tot en met 2030 samenwerken met lokale waterbedrijven over de hele wereld. Van Europa tot Afrika en Zuid-Amerika.

Bekijk het hele verhaal achter de Blue Deal:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Partners in 4 landen

Waternet werkt samen met 5 partners in 4 Afrikaanse landen:

  • Burkina Faso (stroomgebied van de Volta)
  • Ethiopië (Abbay Basin Authority en Awash River Basin)
  • Ghana (Witte Volta en Volta Delta)
  • Mali (stroomgebied van de Niger)

Kansen voor Nederland

Water staat duidelijk overal hoog op de agenda. Nederland kan hiermee helpen met ontwikkelingshulp. Maar het biedt ook veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Want we hebben in Nederland veel bedrijven met kennis over het oplossen van waterproblemen. Er is wereldwijd steeds meer vraag naar deze kennis.

Samen aan de slag

Gerhard van den Top, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: ''20 miljoen mensen helpen aan schoon, voldoende en veilig water. Dat is wat we willen bereiken met deze Blue Deal. Hiermee begint een belangrijke samenwerking voor de lange termijn. We gaan kennis over water delen met waterbeheerders in binnen- en buitenland''.

Steven van Rossum, directeur van Wereld Waternet: ''Er is een prachtig resultaat bereikt. De waterschappen en ministeries gaan samen aan de slag in gebieden over de hele wereld. We willen geen druppel op een gloeiende plaat zijn. We willen daadwerkelijk bijdragen aan een veiligere, schonere, gezondere wereld. En we kunnen tegelijkertijd veel van elkaar leren. En met die kennis kunnen wij het waterbeheer in Nederland weer verbeteren.''

Meer weten?

Alles over de Blue Deal leest u bij de Unie van Waterschappen en Wereld Waternet.

Meer nieuws, tweets en blogs

🌍 Vandaag zit in @trouw een bijlage over de duurzame transitie. 'Op weg naar een nieuwe economie. Focus op duurzaam, circulair, biodiversiteit en klimaatneutraal.' Lees hier de bijdrage van @sandermager over circulaire economie en de #waterschappen.

We gaan een heerlijk #Pinksterweekend tegemoet! ☀️ Geniet van en op het water, maar hou wel voldoende afstand en rekening met elkaar. ⛵ <- 1,5 m -> 🚤 👉 https://t.co/Xk8f4scrMo 🎥 dronebeelden van afgelopen hemelvaartweekend.

"In vochtiger grasland komen regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels. Met het beetje neerslag van april en mei en de verhoogde peilen hopen we de #weidevogels door de droogte heen te helpen." zegt @SanderMager. #Droogte

“We zorgen dat we overal het afgesproken waterpeil vasthouden door water in te laten,” zegt @BeadeB. “De hoeveelheid water is op peil, de kwaliteit is goed en de dijken zijn afgelopen jaren goed onderhouden. Daar verwachten wij geen problemen.” #Droogte