05 november 2018

Kom lichtkunst kijken langs de grachten

Van 29 november tot 20 januari verlicht het Amsterdam Light Festival weer onze grachten! Bewonder bijna dertig kunstwerken van kunstenaars uit de hele wereld. Tijdens deze editie vragen we aandacht voor plastic in het Amsterdamse water.

Vanaf 29 november is het werk Parabolic Lightcloud te zien

Voor de zevende editie van dit bijzondere festival adopteert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het kunstwerk Parabolic Lightcloud. Dit werk is een wolk van 1.000 led-lichtjes en 800 meter touw van plastic flessen. Daarmee staat het kunstwerk symbool voor de problemen met plastic in ons water.

Meer informatie over alle kunstwerken vindt u bij het Amsterdam Light Festival.

Vervuiling aanpakken

Waternet schept elke dag 3.500 kilo afval uit het water. Maar toch blijft er nog veel plastic rommel in het water drijven. Als dit plastic te lang in het water blijft, brokkelt het af in triljoenen hele kleine deeltjes. Deze plastic deeltjes zijn slecht voor de waterkwaliteit. Dieren die in het water leven, krijgen deze plastics binnen.

Zorgen voor schoon water is een belangrijke taak van het waterschap. De waterkwaliteit in de Amsterdamse grachten is over het algemeen goed. Toch vinden we veel stoffen in het water die met het blote oog niet te zien zijn. Naast kleine plastic deeltjes zijn dit medicijnresten en stoffen die boeren gebruiken om planten te beschermen. Het waterschap wil deze vervuiling aanpakken.

Amsterdam Clean Water

Het waterschap adopteert het kunstwerk Parabolic Lightcloud samen met Amsterdam Clean Water. Dit initiatief van 7 organisaties zet zich in voor minder afval in het Amsterdamse water.

Wilt u weten wat u kunt doen voor schoner water in de stad? Kijk dan op amsterdamcleanwater.nl.

Meer nieuws en tweets

Van harte gefeliciteerd! De winnaars van de Amstelkwartier Challenge zijn bekend. De winnaars krijgen in 2019 ondersteuning van een waterschapsbestuurder en een coach van het waterschap om hun idee verder te realiseren. @PeterSmitAGV

Vanavond aflevering 3 van #WildernisOnderWater om 19:50 uur @npo2 @EO. Maak in de aflevering ‘Onzichtbare natuur tussen land en zee’ kennis met het ‘discovisjes-onderzoek’. 📺 https://t.co/6cVKMPFP4H

01 november 2018

Slim blauw-groen dak koelt de omgeving

Project Smartroof 2.0 is in het zonnetje gezet. Dit slimme dak in Amsterdam slaat regenwater op en koelt de omgeving.

Lees meer
30 oktober 2018

Schoonmaken 't Slijk bijna klaar

We zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken en de tijdelijke dam weghalen.

Lees meer