30 oktober 2018

Schoonmaken 't Slijk bijna klaar

We zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Vroeger stortte men vuil in deze zijtak van de Vecht, vlakbij Maarssen. Al dat vuil is slecht voor de waterkwaliteit en de natuur. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een grote schoonmaak van het gebied.

’t Slijk bestaat uit twee plassen en een moeras met een erg vervuilde bodem.  ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst tussen de plassen en de Vecht. Daarna hebben we de bodem van de plassen afgegraven. Zo is het ergste vuil eruit.

Laatste stap

Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken. Zo kan het laatste vuil dat nog in de bodem zit niet in het water terechtkomen. Dat doen we met een speciaal soort doek (geotextiel) met daarop gevlochten wilgentakken. Tussen de takken komt een laag veen. En daar bovenop komt weer een laag geotextiel met zand. Zo maken we een stevige bodem. De nieuwe situatie maakt ’t Slijk geschikt als broedkamer voor vissen.

Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder van het waterschap: "We dekken eerst de Noordplas af en daarna de Zuidplas. In december is ’t Slijk weer schoon. Dan halen we de dam tussen ’t Slijk en de Vecht weer weg. Zo is de plas weer toegankelijk vanaf de Vecht. Maar in de eerste plaats is ‘t Slijk een prachtig natuurgebied. Het is niet geschikt voor recreatie, maar wel als kraamkamer voor vissen."

't Slijk op TV

Het televisieprogramma EenVandaag zond op 18 oktober 2018 een reportage uit over de laag met wilgentakken die we gaan gebruiken. Ga naar de website van EenVandaag om de aflevering te bekijken.

Bekijk ook de reportage over het schoonmaken van 't Slijk op RTV Stichtse Vecht.

Meer informatie

Lees meer over het schoonmaken van ’t Slijk op de projectpagina op Waternet.nl.

Meer nieuws, tweets en blogs

Kom jij dit weekend naar het @Compagnietheate? Er is zo veel te zien, horen, proeven en mee te maken in het Verdronken Land van @ludwiglive! https://t.co/NzXXbPKUX6 📅 Za 25 en zo 26 Mei 2019 van 10 tot 17 uur 📍 Kloveniersburgwal 50, Amsterdam 💶 Prijs €10

Kom mee, het dak op! 🏠 Amsterdam legt met het vernieuwende dakenproject RESILIO de komende jaren 10.000m2 aan slimme blauw-groene daken aan. 🍀💦 Op 18 juni, tijdens @wemakethecity - Climate Proofing the Region, kun jij mee het dak op! ℹ Tickets via: https://t.co/Kk7sx4N2fF

Vanavond #AGVindebat. 📽 Vanaf 19:30 uur live te volgen via: https://t.co/LEeQONZMFy

🌊 Fight the Tide! Ken jij scholieren of studenten tussen de 14 en 18 jaar die willen strijden tegen het opkomende zeewater? Bekijk dit onderdeel van @wemakethecity - Climate Proofing the Region en geef je op! 💪 https://t.co/eVo1YklFrI