30 oktober 2018

Schoonmaken 't Slijk bijna klaar

We zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Vroeger stortte men vuil in deze zijtak van de Vecht, vlakbij Maarssen. Al dat vuil is slecht voor de waterkwaliteit en de natuur. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een grote schoonmaak van het gebied.

’t Slijk bestaat uit twee plassen en een moeras met een erg vervuilde bodem.  ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst tussen de plassen en de Vecht. Daarna hebben we de bodem van de plassen afgegraven. Zo is het ergste vuil eruit.

Laatste stap

Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken. Zo kan het laatste vuil dat nog in de bodem zit niet in het water terechtkomen. Dat doen we met een speciaal soort doek (geotextiel) met daarop gevlochten wilgentakken. Tussen de takken komt een laag veen. En daar bovenop komt weer een laag geotextiel met zand. Zo maken we een stevige bodem. De nieuwe situatie maakt ’t Slijk geschikt als broedkamer voor vissen.

Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder van het waterschap: "We dekken eerst de Noordplas af en daarna de Zuidplas. In december is ’t Slijk weer schoon. Dan halen we de dam tussen ’t Slijk en de Vecht weer weg. Zo is de plas weer toegankelijk vanaf de Vecht. Maar in de eerste plaats is ‘t Slijk een prachtig natuurgebied. Het is niet geschikt voor recreatie, maar wel als kraamkamer voor vissen."

't Slijk op TV

Het televisieprogramma EenVandaag zond op 18 oktober 2018 een reportage uit over de laag met wilgentakken die we gaan gebruiken. Ga naar de website van EenVandaag om de aflevering te bekijken.

Bekijk ook de reportage over het schoonmaken van 't Slijk op RTV Stichtse Vecht.

Meer nieuws, tweets en blogs

Met @AmsterdamNL, @WaterschapHHNK en @HHRijnland werken we samen om de stad voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. De Strategie Klimaatadaptatie Amsterdam is een belangrijke eerste mijlpaal van het programma klimaatadaptatie Amsterdam!

Elke dag werkt @waterschapagv aan schoon, veilig en voldoende water. Maar dat doen we niet alleen. Overal steken mensen hun handen uit de mouwen en die mensen ondersteunen we graag. Ken jij meer mensen die zich inzetten om ons water schoon te houden? 👇

Vanavond komt het Algemeen Bestuur weer bij elkaar! #AGVindebat 📹 Live te volgen vanaf 19:30 uur 👉 https://t.co/LEeQONZMFy

Onze #BaasvanMorgen Dewi (17) nam een hele dag het werk over van dagelijks bestuurder @PeterSmitAGV. Ze ging op dijkinspectie en deed een voorstel aan het dagelijks bestuur. Benieuwd of het dagelijks bestuur akkoord ging met haar voorstel? 👇 https://t.co/dzQhplUafa @JINC