30 oktober 2018

Schoonmaken 't Slijk bijna klaar

We zijn bijna klaar met het schoonmaken van ’t Slijk! Vroeger stortte men vuil in deze zijtak van de Vecht, vlakbij Maarssen. Al dat vuil is slecht voor de waterkwaliteit en de natuur. Daarom zijn we in 2018 begonnen met een grote schoonmaak van het gebied.

’t Slijk bestaat uit twee plassen en een moeras met een erg vervuilde bodem.  ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Daarom hebben we een tijdelijke dam geplaatst tussen de plassen en de Vecht. Daarna hebben we de bodem van de plassen afgegraven. Zo is het ergste vuil eruit.

Laatste stap

Als laatste stap gaan we nu de bodem van de plassen afdekken. Zo kan het laatste vuil dat nog in de bodem zit niet in het water terechtkomen. Dat doen we met een speciaal soort doek (geotextiel) met daarop gevlochten wilgentakken. Tussen de takken komt een laag veen. En daar bovenop komt weer een laag geotextiel met zand. Zo maken we een stevige bodem. De nieuwe situatie maakt ’t Slijk geschikt als broedkamer voor vissen.

Pieter Kruiswijk, dagelijks bestuurder van het waterschap: "We dekken eerst de Noordplas af en daarna de Zuidplas. In december is ’t Slijk weer schoon. Dan halen we de dam tussen ’t Slijk en de Vecht weer weg. Zo is de plas weer toegankelijk vanaf de Vecht. Maar in de eerste plaats is ‘t Slijk een prachtig natuurgebied. Het is niet geschikt voor recreatie, maar wel als kraamkamer voor vissen."

't Slijk op TV

Het televisieprogramma EenVandaag zond op 18 oktober 2018 een reportage uit over de laag met wilgentakken die we gaan gebruiken. Ga naar de website van EenVandaag om de aflevering te bekijken.

Bekijk ook de reportage over het schoonmaken van 't Slijk op RTV Stichtse Vecht.

Meer informatie

Lees meer over het schoonmaken van ’t Slijk op de projectpagina op Waternet.nl.

Meer nieuws en tweets

Vanavond aflevering 3 van #WildernisOnderWater om 19:50 uur @npo2 @EO. Maak in de aflevering ‘Onzichtbare natuur tussen land en zee’ kennis met het ‘discovisjes-onderzoek’. 📺 https://t.co/6cVKMPFP4H

Het grootschalige baggeren van de #OostelijkeVechtplassen krijgt prioriteit, hebben bestuurders van het gebiedsakkoord besloten. De locaties worden 'opgeknipt', de uitvoering wordt komend jaar voorbereid en start halverwege 2020. Meer weten? ➡ https://t.co/lszKmcu9MN

05 november 2018

Kom lichtkunst kijken langs de grachten

Van 29 november tot 20 januari verlicht het Amsterdam Light Festival onze grachten. Hierbij vragen we aandacht voor plastic in het Amsterdamse water.

Lees meer
01 november 2018

Slim blauw-groen dak koelt de omgeving

Project Smartroof 2.0 is in het zonnetje gezet. Dit slimme dak in Amsterdam slaat regenwater op en koelt de omgeving.

Lees meer