07 september 2018

Minder wateroverlast dankzij opslaan water Zuiderlegmeerpolder

De vele regen van de afgelopen dagen zorgt voor wateroverlast in de Zuiderlegmeerpolder. Daarom slaan we regenwater op in een apart stuk polder. Zo is er minder overlast in de rest van de polder. Het is de eerste keer dat we dit zo doen.

Met een speciale pomp brengen we water tijdelijk naar de Zuiderlegmeerpolder

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan sinds 2015 een deel van de Zuiderlegmeerpolder gebruiken om water tijdelijk op te vangen. Hiervoor hebben we een deel van de polder afgegraven. Dit stuk land noemen we een waterberging. We kunnen het onder water zetten als dat nodig is. Dat doen we door een schuif open te zetten.

Het water stroomt via een speciaal aangelegd kanaal naar de waterberging. Hier blijft het enkele dagen. Daarna zakt het water langzaam. Net als het water in de sloten van de polder. Als laatste pompen we het water uit de waterberging. Zo staat het water weer op het normale peil. Doordat we regenwater in dit gebied opslaan, kan water uit andere delen van de polder wegstromen.

Minder overlast voor bewoners en bedrijven

''We gebruiken dit middel alleen als het waterpeil in het gebied te veel stijgt,'' zegt Gerard Korrel, bestuurder van het waterschap. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gebied. ''Dankzij deze plek voor opvang stijgt het water minder in de rest van het gebied. Bewoners, landbouwers en tuinders ervaren hierdoor minder overlast na hevige regen.''

De kans dat we vaak water in de Zuiderlegmeerpolder zullen opslaan is niet groot: ongeveer eens in de 3 jaar.

Meer nieuws, tweets en blogs

Lees hier meer over het bezoek dat onze bestuurder @SanderMager, samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jan van Zanen, brengt aan #Suriname.

Vanavond is er weer een commissievergadering van @waterschapagv | #AGVinDebat Je kunt live meekijken vanaf 20:00 uur 📽️👉 https://t.co/LEeQONZMFy Ter sprake komt onder andere 👇

Donderdag maakten gemeenteraadsleden in ons werkgebied en bestuurders van @waterschapagv kennis met elkaar. O.a. @sandermager en @PeterSmitAGV spraken met raadsleden die sinds 16 maart verkozen zijn. Het belang van samenwerking tussen gemeenten en het waterschap stond centraal.

https://t.co/MhBKjotMso is inmiddels alweer 3 maanden live! Duizenden vissen hebben hun weg gevonden door de sluisdeur🛎️🐟 Vandaag vieren we met @3FM DJ @sanderhoogendrn - toch een beetje de onofficiële ambassadeur - dat het #WereldVismigratiedag is! Alle beldrukkers: bedankt!