07 september 2018

Minder wateroverlast dankzij opslaan water Zuiderlegmeerpolder

De vele regen van de afgelopen dagen zorgt voor wateroverlast in de Zuiderlegmeerpolder. Daarom slaan we regenwater op in een apart stuk polder. Zo is er minder overlast in de rest van de polder. Het is de eerste keer dat we dit zo doen.

Met een speciale pomp brengen we water tijdelijk naar de Zuiderlegmeerpolder

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan sinds 2015 een deel van de Zuiderlegmeerpolder gebruiken om water tijdelijk op te vangen. Hiervoor hebben we een deel van de polder afgegraven. Dit stuk land noemen we een waterberging. We kunnen het onder water zetten als dat nodig is. Dat doen we door een schuif open te zetten.

Het water stroomt via een speciaal aangelegd kanaal naar de waterberging. Hier blijft het enkele dagen. Daarna zakt het water langzaam. Net als het water in de sloten van de polder. Als laatste pompen we het water uit de waterberging. Zo staat het water weer op het normale peil. Doordat we regenwater in dit gebied opslaan, kan water uit andere delen van de polder wegstromen.

Minder overlast voor bewoners en bedrijven

''We gebruiken dit middel alleen als het waterpeil in het gebied te veel stijgt,'' zegt Gerard Korrel, bestuurder van het waterschap. Hij was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gebied. ''Dankzij deze plek voor opvang stijgt het water minder in de rest van het gebied. Bewoners, landbouwers en tuinders ervaren hierdoor minder overlast na hevige regen.''

De kans dat we vaak water in de Zuiderlegmeerpolder zullen opslaan is niet groot: ongeveer eens in de 3 jaar.

Meer nieuws, tweets en blogs

🌍 Vandaag zit in @trouw een bijlage over de duurzame transitie. 'Op weg naar een nieuwe economie. Focus op duurzaam, circulair, biodiversiteit en klimaatneutraal.' Lees hier de bijdrage van @sandermager over circulaire economie en de #waterschappen.

We gaan een heerlijk #Pinksterweekend tegemoet! β˜€οΈ Geniet van en op het water, maar hou wel voldoende afstand en rekening met elkaar. β›΅ <- 1,5 m -> 🚀 πŸ‘‰ https://t.co/Xk8f4scrMo πŸŽ₯ dronebeelden van afgelopen hemelvaartweekend.

"In vochtiger grasland komen regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels. Met het beetje neerslag van april en mei en de verhoogde peilen hopen we de #weidevogels door de droogte heen te helpen." zegt @SanderMager. #Droogte

β€œWe zorgen dat we overal het afgesproken waterpeil vasthouden door water in te laten,” zegt @BeadeB. β€œDe hoeveelheid water is op peil, de kwaliteit is goed en de dijken zijn afgelopen jaren goed onderhouden. Daar verwachten wij geen problemen.” #Droogte