09 april 2019

Verslag informateur Jaensch en vorming coalitie

2 weken geleden werd Emile Jaensch informateur voor ons waterschap. Hij bekeek welke partijen na de verkiezingen met elkaar samen willen werken in een coalitie. Jaensch brengt nu verslag uit en geeft advies voor een coalitie van 4 partijen.

In zijn advies aan het algemeen bestuur bekeek Jaensch de verkiezingsuitslag van 20 maart. Ook bekeek hij de opdracht die er ligt voor het nieuwe bestuur. En de opgaves van het waterschap.

Voorstel coalitie

De VVD is met 5 zetels de grootste partij geworden, met iets meer stemmen dan de PvdA. Jaensch stelt een coalitie voor van VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd. Deze 4 partijen hebben een meerderheid in het algemeen bestuur. Hij stelt ook voor dat deze partijen elk één dagelijks bestuurder leveren.

Formateurs aan de slag

De VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd gaan nu kijken of zij samen een coalitie kunnen vormen. Formateurs Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) en Ruud Grondel (Water Natuurlijk) begeleiden de partijen bij het schrijven van een coalitieakkoord. Ze gaan ook de 11 partijen in het AB vragen wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Daarbij gaan zij uit van de 16 vragen die informateur Jaensch in zijn advies (pdf, 91kB) heeft benoemd. Het resultaat moet een coalitieakkoord zijn met brede steun binnen het algemeen bestuur.

Volgens informateur Jaensch zijn de belangrijkste onderwerpen voor de formateurs:

  • De veranderende rol van het waterschap
  • Klimaatverandering
  • De invoering van de Omgevingswet in 2021
  • Digitalisering

Lees het hele advies van de informateur (pdf, 91 kB)

Nieuws en tweets

Een dam in de Heinoomsvaart zorgt er sinds deze week voor dat er geen brak water richting de Vinkeveense Plassen stroomt. 💧 Zo beschermen we de natuur in deze droge periode. Onze collega Sjaak legt uit hoe dat precies zit. ℹ Meer weten? https://t.co/1rYLwWYkJM

Vanmiddag wordt Amsterdecks in gebruik genomen! Een vlonder met sensoren die realtime waterkwaliteit in beeld brengt. 📈 Nu meet Amsterdecks de waterkwaliteit bij De Nieuwe Meer (Amsterdamse Bos), straks wellicht op een andere plek! 🖥 https://t.co/1tZ27NDyBj 📸 Ilyas bin Sarib

11 juli 2019

Waterschap wil landelijke oplossing voor verwerking slib

Op dit moment kunnen we niet al ons slib afvoeren. Ook landelijk is er een probleem. Daarom luidt het waterschap luidt nu de noodklok.

Lees meer
29 april 2019

Coalitieakkoord: wat is het belangrijkst?

De formatie is in volle gang! De 11 partijen hebben hun belangrijkste punten voor de toekomst aangegeven. Bekijk ze hier.

Lees meer