09 april 2019

Verslag informateur Jaensch en vorming coalitie

2 weken geleden werd Emile Jaensch informateur voor ons waterschap. Hij bekeek welke partijen na de verkiezingen met elkaar samen willen werken in een coalitie. Jaensch brengt nu verslag uit en geeft advies voor een coalitie van 4 partijen.

In zijn advies aan het algemeen bestuur bekeek Jaensch de verkiezingsuitslag van 20 maart. Ook bekeek hij de opdracht die er ligt voor het nieuwe bestuur. En de opgaves van het waterschap.

Voorstel coalitie

De VVD is met 5 zetels de grootste partij geworden, met iets meer stemmen dan de PvdA. Jaensch stelt een coalitie voor van VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd. Deze 4 partijen hebben een meerderheid in het algemeen bestuur. Hij stelt ook voor dat deze partijen elk één dagelijks bestuurder leveren.

Formateurs aan de slag

De VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd gaan nu kijken of zij samen een coalitie kunnen vormen. Formateurs Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) en Ruud Grondel (Water Natuurlijk) begeleiden de partijen bij het schrijven van een coalitieakkoord. Ze gaan ook de 11 partijen in het AB vragen wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Daarbij gaan zij uit van de 16 vragen die informateur Jaensch in zijn advies (pdf, 91kB) heeft benoemd. Het resultaat moet een coalitieakkoord zijn met brede steun binnen het algemeen bestuur.

Volgens informateur Jaensch zijn de belangrijkste onderwerpen voor de formateurs:

  • De veranderende rol van het waterschap
  • Klimaatverandering
  • De invoering van de Omgevingswet in 2021
  • Digitalisering

Lees het hele advies van de informateur (pdf, 91 kB)

Nieuws en tweets

Journalisten hebben een onmisbare rol in een goed werkende democratie. Wij vinden het belangrijk dat zij dat werk onafhankelijk kunnen blijven doen. 👩‍💻 Daarom storten we eenmalig €10.000 in het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (@FondsBJP). 👇

18 april 2019

Waterschap steunt onafhankelijke journalistiek

We vinden het belangrijk dat onafhankelijke, professionele journalistiek mogelijk blijft. Daarom leveren we een financiële bijdrage aan het Fonds BJP.

Lees meer

Onze duo-leden: ▪️@StephanoStoffel (@AgvPvdA) ▪️@MarjoMeerburg (@WNAGV) ▪️@LotNote (De Groenen) ▪️Mirjam Rijn (De Groenen) ▪️Emiel Sjaardema (50Plus) ▪️@AnnaCKlein (@CU_AGV) ▪️@Tjebbedeboer (terreinbeheer) ▪️Thijs Nell (@CDAwatersfrAGV)

16 april 2019

Blue Deal voor schoon en veilig water

Het internationale programma Blue Deal is begonnen! Het doel: miljoenen mensen helpen aan schoon, voldoende en veilig water.

Lees meer