09 april 2019

Verslag informateur Jaensch en vorming coalitie

2 weken geleden werd Emile Jaensch informateur voor ons waterschap. Hij bekeek welke partijen na de verkiezingen met elkaar samen willen werken in een coalitie. Jaensch brengt nu verslag uit en geeft advies voor een coalitie van 4 partijen.

In zijn advies aan het algemeen bestuur bekeek Jaensch de verkiezingsuitslag van 20 maart. Ook bekeek hij de opdracht die er ligt voor het nieuwe bestuur. En de opgaves van het waterschap.

Voorstel coalitie

De VVD is met 5 zetels de grootste partij geworden, met iets meer stemmen dan de PvdA. Jaensch stelt een coalitie voor van VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd. Deze 4 partijen hebben een meerderheid in het algemeen bestuur. Hij stelt ook voor dat deze partijen elk één dagelijks bestuurder leveren.

Formateurs aan de slag

De VVD, PvdA, Water Natuurlijk en Ongebouwd gaan nu kijken of zij samen een coalitie kunnen vormen. Formateurs Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD) en Ruud Grondel (Water Natuurlijk) begeleiden de partijen bij het schrijven van een coalitieakkoord. Ze gaan ook de 11 partijen in het AB vragen wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Daarbij gaan zij uit van de 16 vragen die informateur Jaensch in zijn advies (pdf, 91kB) heeft benoemd. Het resultaat moet een coalitieakkoord zijn met brede steun binnen het algemeen bestuur.

Volgens informateur Jaensch zijn de belangrijkste onderwerpen voor de formateurs:

  • De veranderende rol van het waterschap
  • Klimaatverandering
  • De invoering van de Omgevingswet in 2021
  • Digitalisering

Lees het hele advies van de informateur (pdf, 91 kB)

Nieuws en tweets

Met @AmsterdamNL, @WaterschapHHNK en @HHRijnland werken we samen om de stad voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. De Strategie Klimaatadaptatie Amsterdam is een belangrijke eerste mijlpaal van het programma klimaatadaptatie Amsterdam!

Elke dag werkt @waterschapagv aan schoon, veilig en voldoende water. Maar dat doen we niet alleen. Overal steken mensen hun handen uit de mouwen en die mensen ondersteunen we graag. Ken jij meer mensen die zich inzetten om ons water schoon te houden? 👇

17 januari 2020

Beleef de regen in het Scheepvaartmuseum

18 januari t/m 1 maart in het Scheepvaartmuseum: de tentoonstelling REGEN. Bekijk de gevolgen van regen in Amsterdam en wat we ertegen kunnen doen.

Lees meer
28 november 2019

Algemene beschouwingen 2019

Op 28 november 2019 hield het algemeen bestuur hun algemene beschouwingen. Ze keken terug op wat er is bereikt, en vooruit naar wat er moet gebeuren.

Lees meer