27 februari 2019

Waterzuivering Amsterdam Westpoort van het aardgas af

Het kantoor van onze waterzuivering in Westpoort is verbouwd. We hebben 2740 zonnepanelen geplaatst die veel stroom opwekken. Daardoor is er geen aardgas meer nodig. Zo dragen we bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De RWZI Westpoort ligt in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Bij de verbouwing hebben we zoveel mogelijk delen van het oude gebouw opnieuw gebruikt. Daarnaast hebben we ook zonnepanelen geplaatst.

Zonnepanelen

De zonnepanelen leveren 740 MWh per jaar. Dat is genoeg stroom voor meer dan 200 huishoudens. We gebruiken die stroom voor een deel van de installatie. En voor het verwarmen van het kantoor van de zuivering. Als er stroom over is, leveren we die terug aan het elektriciteitsnet. Dit veld met zonnepanelen is het grootste in Amsterdam.

Geen aardgas meer nodig

Omdat we het gebouw nu met stroom verwarmen, hebben we geen aardgas meer nodig. Omdat we geen aardgas meer verbranden, stoten we per jaar 340 ton minder CO2 uit.

Klimaatneutraal waterschap

Het waterschap wil in 2020 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Een manier om dat te doen is door zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. In 2020 willen we in totaal 100.000 zonnepanelen hebben staan.

Meer nieuws en tweets

🌍 Vandaag zit in @trouw een bijlage over de duurzame transitie. 'Op weg naar een nieuwe economie. Focus op duurzaam, circulair, biodiversiteit en klimaatneutraal.' Lees hier de bijdrage van @sandermager over circulaire economie en de #waterschappen.

We gaan een heerlijk #Pinksterweekend tegemoet! ☀️ Geniet van en op het water, maar hou wel voldoende afstand en rekening met elkaar. ⛵ <- 1,5 m -> 🚤 👉 https://t.co/Xk8f4scrMo 🎥 dronebeelden van afgelopen hemelvaartweekend.

25 mei 2020

Grachtenwater nog nooit zo helder

De kwaliteit van het grachtenwater is verbeterd sinds de coronamaatregelen van kracht werden, waaronder het vaarverbod in de Amsterdamse grachten. Dat...

Lees meer
19 mei 2020

Bruggen en sluizen weer normaal bediend

Vanaf 21 mei 2020 bedienen we de bruggen en sluizen weer zoals iedere zomer. Houd u op het water wel aan de basisregels rondom corona.

Lees meer