11 juli 2019

Waterschap wil landelijke oplossing voor verwerking slib

Bij het schoonmaken van vuil water blijft slib achter. Op dit moment kan niet al ons slib worden verwerkt door het Afval Energie Bedrijf (AEB). Daarom slaan we het tijdelijk op. Maar dit kunnen we niet veel langer blijven doen. En daarna hebben we geen oplossing meer voor het slib. Ook in de rest van Nederland zijn er al langere tijd problemen met het verwerken van slib. Daarom luidt het waterschap nu de noodklok.

Wat is slib?

Al het vuile water van huishoudens en bedrijven mag niet zomaar terug naar de natuur. Daarom maken de waterschappen het eerst schoon in rioolzuiveringen. Bij het schoonmaken ontstaat een mengsel van vuil en bacteriën. Dit mengsel noemen we zuiveringsslib. Het slib gaat naar het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam. Zij verbranden het slib samen met ander afval en maken hier energie van.

Wat is het probleem?

Door werkzaamheden kan het AEB al een paar maanden minder slib verwerken. Daarom slaan we het slib nu op bij onze rioolwaterzuivering in Amsterdam Westpoort (foto). En we hebben in de regio tijdelijke opslagruimte gevonden. Het AEB geeft nu aan dat ze ook de komende maanden nauwelijks slib meer kunnen verwerken. Binnen enkele weken is er geen ruimte meer om nog meer slib op te slaan. Bij zware regen kan het slib uit de opslag wegspoelen naar het Noordzeekanaal. Dat willen we voorkomen omdat het slecht is voor de waterkwaliteit.

"De tijd begint te dringen"

Gerhard van den Top, dijkgraaf van ons waterschap: "Voor het waterschap heeft het de allerhoogste prioriteit dat onze rioolwaterzuiveringsinstallatie blijft functioneren. Zodat we het afvalwater van onze inwoners kunnen blijven zuiveren. Om dat voor elkaar te krijgen is het van groot belang dat we ons zuiveringsslib kwijt kunnen. Voor de komende weken hebben we hiervoor tijdelijke oplossingen gecreëerd, maar binnen enkele weken zijn er geen alternatieven meer. En kan dit probleem alleen opgelost worden met behulp van landelijke medewerking. Hierover zijn we met allerlei partijen zoals Rijkswaterstaat, provincies, Omgevingsdienst en het Rijk in gesprek. De tijd begint te dringen."

Nieuws en tweets

Van de #Zuidas tot het #Amstelveen, van de #NieuweMeer tot #Uithoorn: ons algemeen bestuurslid Renske Peters verkent wandelend de grenzen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Lees de ervaringen van Renske. 🚶‍♀️ https://t.co/oDpsHDuZoN #AGVoppad

Op het #Deltacongres zijn de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs bekendgemaakt. Wij zijn 2x genomineerd! 👏 💧Natte teelt tegen bodemdaling (https://t.co/wlMUfcFvgS) 💧Niets grappigs aan lachgas (https://t.co/5Iqiu834M2) Tot 10/12 kan je stemmen 👉 https://t.co/SaARAEe4uW

07 november 2019

Waterschap en gemeente halen plastic uit de grachten

Met een muur van luchtbellen houden we plastic uit de grachten tegen. Zo komt het niet in de Noordzee terecht.

Lees meer
01 november 2019

Nieuwe regels voor het water en de dijken

Vanaf 1 november zijn er nieuwe regels voor in en om het water en de dijken. Lees wat er verandert.

Lees meer