15 maart 2019

Ringdijk Watergraafsmeer is weer sterk genoeg

De Ringdijk Watergraafsmeer is weer sterk en veilig! Dat hebben we gedaan met de nieuwste technieken. Zo was er zo min mogelijk overlast voor omwonenden. Met dit succes neemt Gerard Korrel afscheid als dagelijks bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Bewoners en bestuurders van het waterschap strooien symbolisch het laatste zand over de dijk.

Op 14 maart was de feestelijke oplevering van de nieuwe Ringdijk. De dijk is nu sterk genoeg om extreem hoog water in de toekomst aan te kunnen.

Nieuwe techniek

De Ringdijk is sterker gemaakt met een nieuwe techniek. Daarbij hebben we de dijk van binnenuit sterker gemaakt en vastgemaakt aan de ondergrond. Zo hoefde de dijk niet breder te worden. En hoefden we geen damwand in de dijk te graven of veel grond te verplaatsen. Fijn, want de huizen in de buurt staan erg dicht bij de dijk. Ook konden de bomen op de dijk gewoon blijven staan. Dat was een veelgehoorde wens van de bewoners.

Met de nieuwe techniek kunnen we de dijk van binnenuit versterken.

Dit is de eerste keer dat deze techniek in een grote dijk is gebruikt. De techniek kan nu vaker worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij het versterken van de 1100 kilometer dijken in het landelijke programma HWBP. Ook nieuw: in de dijk komen sensoren waarmee we de dijk dag en nacht in de gaten kunnen houden.

Laatste project Gerard Korrel

Dagelijks bestuurder Gerard Korrel neemt binnenkort na 10 jaar afscheid van het waterschap. Met de oplevering van de Ringdijk Watergraafsmeer sluit hij zijn periode als bestuurder met een hoogtepunt af. Het project is een goed voorbeeld van zijn manier van besturen. Want bewoners en betrokkenen vinden bij Gerard altijd een luisterend oor. Of zoals hij zelf zegt: "Vroeger was het gebruikelijk om eerst en plan te maken, en daarna dat plan te verdedigen. Ik was het niet eens met deze manier van werken. Ik vind het veel beter om eerst met de omgeving in gesprek te gaan. Zo weten we wat ze willen behouden en wat belangrijk voor hen is. Daarna kun je pas een plan schrijven."

Gerard Korrel bij de oplevering van de Ringdijk.

Rekening houden met bewoners

"Ik wil helder zijn in wat het waterschap wil. Ik heb het expres niet over participatie, want dan denken mensen dat ze altijd plannen kunnen veranderen. En krijgen ze misschien veel te hoge verwachtingen. Als je goed luistert en een aantal zaken overneemt, dan kan je ook uitleggen waarom we andere wensen niet vervullen. En het werkt. In de jaren dat we deze manier van werken gebruiken, krijgen we bij het waterschap veel minder zienswijzen en beroepszaken binnen dan vroeger. Ik ben blij dat ik veel heb bereikt, nu kan ik wel een stapje terug doen."

Meer informatie over de Ringdijk