12 maart 2020

Schoon gas uit Amsterdams rioolwater

Groengas is een schone vervanger van aardgas. Daarom bouwt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in Amsterdam een speciale installatie om groengas uit rioolwater te halen. Dit schone gas kan straks geleverd worden aan duizenden woningen.

De rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied in Amsterdam

Met het groengas kunnen huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. Bijvoorbeeld in oude wijken in Amsterdam, waar het minder makkelijk is om van het gas af te komen. Zo helpen we mee aan het doel om Amsterdam in 2040 van het aardgas af te krijgen.

Groengas kan ook brandstof zijn voor auto's. Zo hebben we uiteindelijk minder aardgas nodig. Hiermee levert het waterschap een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.

Van rioolwater naar groengas

Op de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied zuiveren we elke dag 160 miljoen liter water. Na het zuiveren van dit rioolwater blijft er slib over. Van dit slib maken we nu al biogas: 13 miljoen kuub per jaar.

Biogas bestaat uit methaangas en C02. In de nieuwe installatie halen we C02 uit het biogas. Zo blijft er groengas over. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Dat is goed nieuws, want daarmee is het een schone vervanger van het vervuilende aardgas.

De bouw van de installatie start in maart 2020. Een jaar later is de installatie klaar. U kunt het project online volgen.

Water als drijvende kracht

"Door de productie van groengas leveren we een belangrijke bijdrage aan de overgang naar duurzame energie en de kringloopeconomie", vertelt Sander Mager, dagelijks bestuurder van het waterschap. "Dit laat zien dat water een belangrijke en drijvende kracht is bij duurzame ontwikkeling."

Bij het produceren van groengas houden we zuivere C02 over. Die stof kan ook weer opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tuinbouw.

Lees ook

Meer nieuws, tweets en blogs

👏Mooi om te zien dat we met onze waterzuivering een steentje kunnen bijdragen! Onze defosfateringsinstallatie bij molen De Onrust zorgt voor extra schoon water in het #Naardermeer. Daardoor kunnen bijzondere planten en dieren leven. En nu dus ook de veenmosorchis!

🎧 Tweedelige podcastserie: Overheden in de #circulaireeconomie ♻️ @klaskekruk in gesprek met @SvVeldhoven, @Sanderderouwe, @gert_vos en @sandermager. 1️⃣Over de noodzaak: 🎧 https://t.co/HWgL2cW70G 2️⃣Over ambities: 🎧 https://t.co/NJfX4Guy8F #kringloopeconomie

Het grachtenwater was nooit zo helder als tijdens de lockdown. Kunnen we de waterkwaliteit ook structureel verbeteren? 💻 @De_Zwijger #Livecast 30 juni; 18:30u. Met @BeadeB, Li An Phoa, Susanne Hagen (@NatuurenMilieu), @jeroenvanherk & @GerdinaKrijger.

We hebben veel geleerd van dit eerste dak, zegt @PeterSmitAGV. Klimaatverandering zorgt voor droogte, maar ook voor extreme hoosbuien. Het riool - zeker in stedelijk gebied - kan zo veel water in zo’n korte tijd niet altijd aan. Waterberging op o.a. daken is van groot belang.