12 maart 2020

Schoon gas uit Amsterdams rioolwater

Groengas is een schone vervanger van aardgas. Daarom bouwt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in Amsterdam een speciale installatie om groengas uit rioolwater te halen. Dit schone gas kan straks geleverd worden aan duizenden woningen.

De rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied in Amsterdam

Met het groengas kunnen huishoudens straks koken en hun woning verwarmen. Bijvoorbeeld in oude wijken in Amsterdam, waar het minder makkelijk is om van het gas af te komen. Zo helpen we mee aan het doel om Amsterdam in 2040 van het aardgas af te krijgen.

Groengas kan ook brandstof zijn voor auto's. Zo hebben we uiteindelijk minder aardgas nodig. Hiermee levert het waterschap een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.

Van rioolwater naar groengas

Op de rioolwaterzuivering in het Westelijk Havengebied zuiveren we elke dag 160 miljoen liter water. Na het zuiveren van dit rioolwater blijft er slib over. Van dit slib maken we nu al biogas: 13 miljoen kuub per jaar.

Biogas bestaat uit methaangas en C02. In de nieuwe installatie halen we C02 uit het biogas. Zo blijft er groengas over. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Dat is goed nieuws, want daarmee is het een schone vervanger van het vervuilende aardgas.

De bouw van de installatie start in maart 2020. Een jaar later is de installatie klaar. U kunt het project online volgen.

Water als drijvende kracht

"Door de productie van groengas leveren we een belangrijke bijdrage aan de overgang naar duurzame energie en de kringloopeconomie", vertelt Sander Mager, dagelijks bestuurder van het waterschap. "Dit laat zien dat water een belangrijke en drijvende kracht is bij duurzame ontwikkeling."

Bij het produceren van groengas houden we zuivere C02 over. Die stof kan ook weer opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de tuinbouw.

Lees ook

Meer nieuws, tweets en blogs

Lees hier meer over het bezoek dat onze bestuurder @SanderMager, samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jan van Zanen, brengt aan #Suriname.

Vanavond is er weer een commissievergadering van @waterschapagv | #AGVinDebat Je kunt live meekijken vanaf 20:00 uur 📽️👉 https://t.co/LEeQONZMFy Ter sprake komt onder andere 👇

Donderdag maakten gemeenteraadsleden in ons werkgebied en bestuurders van @waterschapagv kennis met elkaar. O.a. @sandermager en @PeterSmitAGV spraken met raadsleden die sinds 16 maart verkozen zijn. Het belang van samenwerking tussen gemeenten en het waterschap stond centraal.

https://t.co/MhBKjotMso is inmiddels alweer 3 maanden live! Duizenden vissen hebben hun weg gevonden door de sluisdeur🛎️🐟 Vandaag vieren we met @3FM DJ @sanderhoogendrn - toch een beetje de onofficiële ambassadeur - dat het #WereldVismigratiedag is! Alle beldrukkers: bedankt!