Begin bouw installatie voor groengas

30 november 2020

We bouwen een installatie die groengas maakt van biogas. Groengas is vergelijkbaar met aardgas en kan bijvoorbeeld worden gebruikt als brandstof voor auto’s. Zo is er minder aardgas nodig in ons land. En dat helpt om van fossiele brandstoffen af te komen. Op 27 november ging de eerste paal van de installatie de grond in.

Hoe werkt het?

Bij het zuiveren van afvalwater blijft slib over. Dit slib laten we gisten, zodat er biogas vrijkomt. Dit biogas bestaat uit methaan en CO2. In onze nieuwe installatie halen we het CO2 eruit zodat groengas overblijft. Dit groengas levert net zoveel energie op als gewoon aardgas. Een goede brandstof dus! Ook de CO2 gebruiken we opnieuw, bijvoorbeeld voor in de tuinbouw.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Brandstof voor auto’s en verwarming

We gaan het groengas aanbieden bij tankstations in de omgeving. Het gas kan ook gebruikt worden om oudere huizen te verwarmen. Voor deze huizen is het moeilijker om over te stappen naar andere energiebronnen. We willen straks 30% van ons groengas hiervoor gebruiken.

Water als drijvende kracht

Sander Mager, bestuurder van het waterschap: ‘Door de productie van groengas leveren we, vanuit één van onze kerntaken, een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de circulaire economie. En we zorgen ervoor dat we een grondstof maatschappelijk beschikbaar maken en inzetten waar het de meeste waarde toevoegt. Dit laat zien dat water een belangrijke en drijvende kracht is bij duurzame ontwikkeling.’

Klaar in maart 2021

De groengasinstallatie is in maart 2021 klaar en maakt ongeveer 9,7 miljoen m3 groengas per jaar. 1 m3 is 1000 liter. Daarmee maken we ongeveer 10% van het groengas in Nederland. En zijn we dus één van de grootste producenten van groengas in ons land.

Lees meer over het project