30 april 2021

Otter geboren in Naardermeer

In het Naardermeer is voor het eerst in ruim 50 jaar een otter geboren. Dat is heel bijzonder. Nog niet eens zo heel lang geleden was de otter nog een uitgestorven soort in Nederland.

Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. In het gebied leven veel waterplanten en bijzondere soorten dieren. Bijvoorbeeld kranswieren, de groenknolorchis (orchidee), de zeldzame purperreiger en de ringslang. En zelfs de kieskeurige otter voelt zich daar thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de waterkwaliteit goed is en er voldoende water in het Naardermeer staat. Hier zorgen wij als waterschap voor.

Water schoonmaken

In droge perioden laten we bijvoorbeeld extra water uit de Vecht naar het meer stromen. Dat water maken we eerst schoon. Niet dat het water uit de Vecht vies is, maar het bevat te veel voedingsstoffen (fosfaat). Het fosfaat halen we uit het water met een speciale waterzuivering. Die noemen we ook wel een defosfateringsinstallatie. Deze installatie hebben we pas geleden vernieuwd, samen met Natuurmonumenten en de provicie Noord-Holland.

Dat ons werk nu wordt beloond met de geboorte van een otter is fantastisch!

Nieuws en tweets

Zo maken we samen de stad mooi, leefbaar en toekomstbestendigπŸ’™πŸ’š

Vandaag start het themajaar #OdeAanHetLandschap, en in het bijzonder die van de Hollandse Waterlinies. @waterschapagv helpt mee om dit mooie erfgoed te behouden. Wij brengen daarom deze 𝑢𝒅𝒆 𝒂𝒂𝒏 𝒅𝒆 π‘Ύπ’‚π’•π’†π’“π’π’Šπ’π’Šπ’†π’”. #OdeHollandseWaterlinies πŸ‘‰https://t.co/G3uSbejazI

29 maart 2021

Eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

Zwemt er een vis bij de sluis? Druk dan op de digitale deurbel. De sluiswachter opent de deuren. Zo kunnen de vissen doorzwemmen.

Lees meer
25 maart 2021

Eerste groengas uit Westelijk Havengebied

Door groengas te produceren leveren we een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.

Lees meer