25 augustus 2021

Laatste opgeslagen slib verwerkt

Bij het schoonmaken van rioolwater blijft slib over. Dit slib kon 2 jaar geleden niet meer verwerkt worden door de verbrandingsovens van AEB in Amsterdam. Dat kwam doordat er meerdere ovens waren uitgevallen. Daarom hebben we het slib tijdelijk opgeslagen: 18.000 ton in Terneuzen en 5.000 ton slib in Delfzijl. Nu is het laatste slib uit Terneuzen verwerkt.

Hiermee sluiten we een periode van 2 jaar af. In deze periode hebben we samen met veel andere partijen alle zeilen bijgezet om het rioolslib te kunnen verwerken. In Nederland konden we niet genoeg slib verwerken. Daarom zag het er lang naar uit dat het slib uiteindelijk in het Verenigd Koninkrijk verwerkt zou moeten worden. Zover is het niet gekomen.

AEB verwerkt laatste rioolslib

AEB (Afval Energie Bedrijf) kon in 2020 weer alle ovens gebruiken. Nu is ook het laatste opgeslagen rioolslib uit Terneuzen verwerkt. Sander Mager, dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “Ik ben blij dat we nu deze periode afsluiten. Het was voor alle betrokken partijen een drukke tijd. Het slib is duurzaam verwerkt en dat blijven we in de toekomst ook doen. In een circulaire economie is rioolslib geen afval, maar een bron van grondstoffen en energie. Dit betekent dat we het rioolslib ergens anders voor kunnen gebruiken. Er kan bijvoorbeeld biobrandstof of kunstmest van gemaakt worden.”

Lees alles over de problemen met slibverwerking