29 maart 2021

Eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

Vissen in Utrecht kunnen vanaf nu makkelijk door de Utrechtse Weerdsluis door een visdeurbel. Via een onderwatercamera bij de sluis kunnen bezoekers live meekijken. Zijn er vissen in beeld? Dan kan de bezoeker op een digitale deurbel drukken. Dit sein gaat naar de sluiswachter die de deuren kan openen. Zo kunnen de vissen verder zwemmen en een plek zoeken om eitjes te leggen en zich voort te planten.

In de grachten en singels van Utrecht zwemmen veel verschillende vissoorten.

Ga naar visdeurbel.nl, kijk live mee en druk op de bel als er een vis zwemt.

Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen van de Vecht naar de Oudegracht. Op hun route moeten ze soms lang wachten bij de Weerdsluis. Hier kunnen ze sneller opgegeten worden door bijvoorbeeld een reiger of aalscholver. De vissen zwemmen vanuit de Vecht via de Oudegracht naar de Kromme Rijn. Daar planten ze zich voort. Sommige vissen leggen tientallen kilometers af.

Onderwaterleven

Door de visdeurbel krijgen we ook meer inzicht in welke soorten vissen en het aantal vissen dat in het water leeft. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven te verbeteren. Verder is de visdeurbel een mooie manier om de kennis van bewoners en bezoekers van Utrecht te vergroten. Er gebeurt veel meer in het water dan veel mensen weten.

De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Nieuws en tweets

Wij doen mee aan de Nationale Zaaicoalitie van @the_pollinators. Wij vinden bestuivers en biodiversiteit belangrijk en roepen heel iedereen op te gaan zaaien op 22 april. Lees meer op https://t.co/PSosL1Vnsb #nationalezaaidag 🐝 #VoerdeBijBij

Een mooi project in het zonnetje : @RESILIONL DakLab van @HvA. Het blauw-groene dak de oplossing voor de verdichtende stad? "Er is zoveel meer mogelijk met het water dat valt op de stad," licht @KasperSpaan toe. #klimaatadaptatie

25 maart 2021

Eerste groengas uit Westelijk Havengebied

Door groengas te produceren leveren we een belangrijke bijdrage aan de overstap naar duurzame energie.

Lees meer
03 december 2020

Project β€˜De Nieuwe N200’ is klaar!

Het werk aan de N200 tussen Halfweg en Amsterdam is klaar.

Lees meer