Verkiezing nieuwe jeugdbestuurder AGV

14 november 2022

Op donderdag 17 november 2022 strijden zeven jongeren met elkaar om wie de nieuwe jeugdbestuurder gaat worden van Waterschap Amstel Gooi en Vecht. In een speciaal gebouwde arena op het hoofdkantoor van het Waterschap laten zij via een ‘Lagerhuisdebat’ hun vaardigheden en motivatie zien.

‘De politiek durft geen keuzes te maken dus wij jongeren moeten iets van ons laten horen’

Kandidaat jeugdbestuurder Lila Dieleman (14)

Jongeren tussen de 14 en 16 jaar hebben zich kunnen aanmelden. De jeugdbestuurder wordt dé link tussen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en jongeren. De jeugdbestuurder heeft de belangrijke taak om het Waterschap onder de aandacht te brengen bij zowel jongeren als volwassenen. En vertegenwoordigt de kijk van jongeren op onderwerpen als klimaatadaptatie, schoon water en droge voeten. De nieuwe jeugdbestuurder mag helemaal zelf invullen hoe.

Debatteren in de Melkweg

Waterschap AGV organiseert de verkiezing van de jeugdbestuurder samen met Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL).
DKJL leert jongeren hoe je als burger om leert gaan met verschillen in de maatschappij. Hiervoor ontwikkelde het Waterschap samen met DKJL een uniek programma voor scholen. Ruim 300 jongeren deden mee. Ze leerden naast debatteren ook wat het waterschap doet en ook werden ze enthousiast gemaakt voor het jeugdbestuur. Vanuit dit debat, een campagne op scholen en oproepen via diverse ‘social media’-kanalen zijn uiteindelijk zeven kandidaten geselecteerd als kandidaat jeugdbestuurder.

 

‘Ik daag jongeren uit om zich te bemoeien met ons werk en hun toekomst.’

Peter Smit, lid dagelijks bestuur Waterschap AGV 

Nieuwe jeugdbestuurder moet zich vooral bemoeien

‘Het waterschap koos dit keer voor een unieke aanpak om te komen tot een nieuwe jeugdbestuurder’, aldus Peter Smit. Hij is lid van het dagelijks bestuur en heeft onder meer educatie in zijn portefeuille. ‘Het is bijzonder dat we in ons waterschap zo’n groot en specifiek educatieprogramma hebben opgezet. We vinden het namelijk belangrijk om jongeren zo vroeg mogelijk te betrekken bij onze waterschapstaken en de uitdagingen die horen bij het veranderende klimaat zoals droogte, meer en extremere hoosbuien, waterkwaliteit en een stijgende zeespiegel. Met dit programma geven we jongeren een stem. Volwassenen moeten beter luisteren naar jongeren is de centrale stelling op het verkiezingsdebat op donderdag 17 november. Ik daag jongeren uit om zich vooral te bemoeien met ons werk en hun toekomst.’

Nog meer verkiezingen..

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werkt in een gebied waar ruim 1,4 miljoen mensen wonen. Het gebied ligt in de provincies Noord-Holland, Utrecht en een klein stukje van Zuid-Holland. Op 15 maart 2023 zijn de waterschapsverkiezingen. Die worden iedere 4 jaar gehouden. Dan kiezen we de nieuwe leden van het Algemeen bestuur van het waterschap. Waterschappen staan voor belangrijke vraagstukken en uitdagingen. Hoe beschermen we de inwoner tegen het water? En het water tegen de mens? Wat doen we voor het behoud van de natuur? En wanneer kiezen we juist voor plezier en recreatie? Om al deze taken uit te voeren, betaalt iedereen in Nederland waterschapsbelasting. De keuzes die waterschappen hiervoor maken, raken iedere Nederlander. Op 15 maart 2023 kun jij weer kiezen over de toekomst van ons watersysteem. Kijk op agv.nl/waterschapsverkiezingen voor meer informatie over de verkiezingen.

Colage met foto's van de 7 kandidaat-jeugdbestuurders