Vier de vrijheid met een lunch in De Kazerne

11 april 2023

Vier de vrijheid én ontdek de verborgen krachten van water tijdens een heerlijke vegan lunch bij De Kazerne in Amsterdam! Op vrijdag 5 mei nodigen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en cultureel centrum en broedplaats De Kazerne u uit om aan te schuiven bij onze thematafels. Leer meer over de vele gezichten van water. Hoe water vriend, maar soms ook vijand kan zijn.

Sluit op vrijdag 5 mei aan bij een van onze thematafels en leer meer over hoe water vriend, maar soms ook vijand is. Zo zorgt geen toegang tot schoon water en een badkamer of toilet wereldwijd voor meningsverschillen. Zorgen droogte en overstromingen ervoor dat mensen op de vlucht slaan. Ook hebben we in ons eigen land te maken met stijgende zeespiegel en lange perioden van droogte. Waterbeheer wordt dus een steeds grotere uitdaging!

Verschillende sprekers

Klimaatexpert Louise van Schaik van het Clingendael Instituut, een onderzoeksinstituut op het gebied van wereldwijde samenwerking, vertelt tijdens de lunch hoe water wordt ingezet in politieke meningsverschillen en welke rol klimaatverandering daarbij speelt.

Annemarie Weijenberg van Wereld Waternet is betrokken bij verschillende projecten in Tanzania, waar droogte zorgt voor te weinig schoon water. Zij geeft aan op welke manier die situatie kan worden verbeterd.

Waterexperts Kasper Spaan en Daniel Goedbloed van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geven aan hoe we ervoor zorgen dat er komende jaren voor iedereen schoon en genoeg water beschikbaar blijft. En hoe we hier droge voeten houden.

Maar water is in ons land gelukkig vooral vriend. Iedereen heeft een beeld bij water en veel mensen denken bij water aan vrijheid. U kunt er in de zomer heerlijk op varen, in zwemmen en al die regen is goed voor planten en dieren. In de kunst vormt water vaak een dankbaar onderwerp. Daar weet kunstenares Cheyenne Weerde alles van. Ze heeft haar aterlier in De Kazerne.

Tot slot vertelt architect en urbanist Wouter Pocornie meer over het ontstaan van de Bijlmermeer en Reigersbos. Dat verhaal heeft namelijk alles te maken met water.

Bent u erbij?

Wilt u deelnemen aan onze Vrijheidsmaaltijd? Laat ons weten waarom u graag aanwezig wilt zijn bij de lunch: wat uw heeft u met water en waarom zou u graag meer wilt weten over ons thema 'water: vriend of vijand?' Uit alle aanmeldingen kiezen wij 50 deelnemers. Als u geselecteerd bent ontvangt u van ons een bevestiging van deelname en praktische informatie.

Aanmelden voor de Vrijheidsmaaltijd