Nieuwe energie uit water

Als waterschap zijn we steeds op zoek naar nieuwe oplossingen. We halen nieuwe energie en grondstoffen uit vuil water. Lees hoe we bijdragen aan een groene wereld.

Vuil water opnieuw gebruiken

Ieder jaar komt 130 miljard liter afvalwater in het riool. Al dit vuile water maken we schoon. Maar het is ook een bron van grondstoffen en energie.

Kunstmest

In onze urine zit de kostbare stof fosfaat. In Amsterdam halen we fosfaat uit het rioolwater. We maken er daarna kunstmest van. Maar liefst 1.000 ton per jaar!

Ook doen we in 2018 een proef in Amsterdam. Hier gaan we water uit het toilet apart opvangen. Het komt dus niet in het riool. Van dit water maken we kunstmest en gas.

Helemaal groen in 2020

Het waterschap werkt in 2020 helemaal groen. We stoten dan zo min mogelijk CO₂ uit. En we wekken zelf energie op met zonnepanelen. Onze waterzuivering in Horstermeer krijgt daarmee bijvoorbeeld alle stroom die ze nodig heeft. Dat willen we op steeds meer plekken, zoals bij de waterzuivering in Huizen.

In 2021 hebben we 4 fabrieken. Twee voor nieuwe energie en 2 voor grondstoffen. We maken die fabrieken ook steeds zuiniger. Ieder jaar gebruiken we hier 2% minder energie. Zo werkt het waterschap aan een groene wereld.

Podcast: De Wereld van Water

Er gaat een wereld achter water schuil. Presentator Bart Krull trekt er op uit en zoekt deze keer alles uit over energietransitie. Luister de podcast via SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.