Struviet uit urine
In rioolwater zitten veel grondstoffen waaronder fosfaat. We halen dit er uit en maken er struviet van, een zeer vruchtbare soort mest. Liefst 500 ton per jaar!
Het Fosvaatje in Amsterdam maakt kunstmest van fosfaat
Fosfaat: een bijzondere stof
Fosfaat is een kostbare stof. Het komt namelijk weinig voor in de natuur. Maar een paar mijnen in de wereld hebben deze stof. Uiteindelijk raken deze bronnen uitgeput. Zonder fosfaat kunnen planten niet groeien. Alle reden dus om fosfaat te bewaren en opnieuw te gebruiken.
Installatie in waterzuivering Amsterdam-Westpoort
In onze waterzuivering in Amsterdam Westpoort staat een aparte installatie. Hiermee halen we fosfaat uit rioolwater en maken we er struviet van. Uit het rioolwater van 1 miljoen Amsterdammers halen we 2500 kilo struviet per dag. Jaarlijks is dit goed voor 500 ton struviet. Dit is genoeg mest voor maar liefst 10.000 voetbalvelden!
Van fosfaat naar struviet
Nadat rioolwater is gezuiverd blijft er uiteindelijk slib over. Van dat slib maken we eerst groen gas, daarna struviet. Dat gebeurt in drie grote tanks: Fosvaatjes. Eerst laten we wat lucht bij het slib. Daarna doen we er een soort zout bij: magnesiumchloride. Deze stof is niet schadelijk. Nu hebben we struviet. We moeten dit alleen nog uit het slib halen. Omdat het struviet zwaarder is dan het slib, zakt het naar de bodem. Vanuit de bodem van de tanks tappen we het struviet af. Nu is het klaar om als mest te gebruiken.
Struviet uit pure urine
In rioolwater zit naast urine ook nog ander afvalwater. Het winnen van struviet gaat beter als we pure urine gebruiken. Tijdens evenementen en concerten in AFAS Live vangen we met een speciale tank urine op. In de tank past 13.000 liter plas. De inhoud gaat naar de installatie in Westpoort. Hier zetten we de fosfaat uit urine om in struviet. 3 volle tanks met urine leveren genoeg struviet voor mest voor een voetbalveld.
Podcast: de wereld van water
Er gaat een wereld achter water schuil. Presentator Bart Krull trekt er op uit en zoekt alles uit over circulaire economie.
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.