Hoe houden we ons water schoon?

We willen dat het water in onze grachten, rivieren, sloten en plassen schoon blijft. Dat doen we bijvoorbeeld door te baggeren. Ook beschermen we de bronnen voor ons drinkwater. Zo zorgen we voor een goede waterkwaliteit.

Waterkwaliteit bij u in de buurt

We controleren de kwaliteit van het water in ons gebied het hele jaar door. In schoon water kunnen meer soorten planten en dieren leven. We controleren daarom ook of er genoeg verschillende planten en dieren in het water zitten.

Benieuwd hoe schoon het water bij u in de buurt is?

Bekijk onze speciale kaart Waterkwaliteit

 

Baggeren

We baggeren waar dat nodig is. We scheppen dan vervuild zand en modder van de waterbodem af. Zo hebben we jaren gewerkt aan het schoonmaken van de rivier de Vecht. Daarvan zien we nu de eerste resultaten: de natuur komt terug in de Vecht.

Loosdrechtse Plassen

Daarnaast werken we hard aan schonere natuurgebieden. Zoals in de Loosdrechtse Plassen. Net als in de Vecht baggeren we voor schoner water. Zodat iedereen kan blijven genieten van dit prachtige gebied.

 

Bronnen beschermen

We beschermen de bronnen waaruit we ons drinkwater halen. Zo kunnen we er in de toekomst drinkwater van blijven maken.

Een van die bronnen is de Bethunepolder in de provincie Utrecht. Van het water uit deze bron maakt Waternet drinkwater. In de Loenderveense Plas maakt de natuur het water al een beetje schoon. Daarom beschermen we dit gebied goed.

 

Schone grachten

We zorgen ook voor schoon water in de Amsterdamse grachten. Elke dag meten we de temperatuur en de hoogte van het water. En we kijken welke stoffen en bacteriƫn erin zitten. Het water in de grachten is de afgelopen jaren veel schoner geworden. Dat komt doordat het water dat vanuit de rivieren in de grachten stroomt steeds schoner is. En doordat we nu alle woonboten op het riool hebben aangesloten.