Open Monumentendag 2022

Za 10 - Zo 11 September 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentendag. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht opent dit jaar weer de deuren van verschillende monumenten. Zo kunt u bij ons gemaal De Ruiter genieten van muzikale optredens, zijn er rondleidingen bij de Groote Zeesluis in Muiden en gemaal de Ronde Hoep en vieren we een feestje bij de Gaaspermolen.

Open monumentendag.jpg

Polder performances

Op zondag 11 september organiseren we samen met het Spoorhuis Vinkeveen en Cultuurpunt Ronde Venen spetterende optredens in de groene wildernis van de Demmerikse polder. In het Spoorhuis Vinkeveen, gemaal de Ruiter en bij kaasboerderij Van der Arend tonen lokale artiesten en gezelschappen hun kunsten tussen 11.00 en 16.00 uur. De sfeer van Oerol, maar dan in de polder. Het lied ‘Je vijand is je vriend’ van Maarten van Roozendaal staat centraal bij alle optredens. Water als vijand bij overstromingen, maar ook een vriend om op te varen, in te zwemmen en van te genieten. Alle informatie over deze dag staat op hetspoorhuis.nl/evenementen. Adres Spoorhuis Vinkeveen: Demmerik 68 in Vinkeveen.

Feest bij de Gaaspermolen

Dit jaar vieren we tijdens Open Monumentendag dat de familie Griffioen al 150 jaar zorgt voor droge voeten in de Gemeenschapspolder bij Driemond. De huidige molenaar, Gerard Griffioen, is zelfs in de molen geboren en woont er al zijn hele leven. Zijn vader en zijn grootvader waren machinist op het dieselgemaal dat in 1926 werd gebouwd tussen de molen en de rivier de Gaasp. Dit gemaal is in 1996 gesloopt. We zetten de familie Griffioen graag in het zonnetje en trakteren dat weekend op taart. Kom gezellig langs op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur of op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Gerard geeft beide dagen rondleidingen in de molen. Adres: Lange Stammerdijk 20 in Amsterdam.

Oude gemaal de Ronde Hoep

Ook in het oude gemaal De Ronde Hoep geven we rondleidingen op 10 en 11 september. U bent welkom op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur en op zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Gemaal de Ronde Hoep is gebouwd in 1913 en zorgde ervoor dat het water in de polder Ronde Hoep, bij Ouderkerk aan de Amstel, op peil bleef. Naast het oude dieselgemaal staat sinds 1995 een nieuw elektrisch gemaal. Gelukkig staat het oude gemaal er nog, want het vertelt een deel van onze geschiedenis. Zelfs de oude dieselmotor staat er nog. Als het lukt kunnen we het gemaal misschien wel even laten draaien. Neem uw oordoppen dan maar mee, want dat geeft een hoop lawaai. Adres: Waver 48, Ouderkerk aan de Amstel.

Grote Zeesluis Muiden

Zo’n 350 jaar geleden werd deze sluis gebouwd om het achterliggende land te beschermen tegen het hoge water van de Zuiderzee. Ook kon de sluis worden opengezet om het land onder te laten lopen. Zo kon een vijand in oorlogstijd niet door het gebied lopen. Nu varen elk jaar duizenden boten van de rivier de Vecht naar het IJsselmeer of andersom. Kom op zaterdag 10 september tussen 12.00 en 16.00 uur langs voor rondleidingen en waterproefjes voor kinderen. De sluis ligt midden in het centrum van Muiden en is niet te missen.

Ruim 4.000 monumenten opengesteld

In totaal zijn meer dan 4.000 prachtige monumenten in heel Nederland gratis te bezoeken tijdens het weekend van de Open Monumentendag. Er worden ook veel leuke activiteiten georganiseerd. Op de website van Open Monumentendag kunt u zien waar u in het weekend van 10 en 11 september nog meer terechtkunt.