We sluiten de linies

Za 15 Oktober 2022

Het evenement 'We Sluiten de Linies' zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. Bezoek één van de waterwerken op 14, 15, 21 of 22 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Tijdens 'We Sluiten de Linies' zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties.

waterlinie.jpg

We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie:

  • Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies?
  • Hoe werkten ze en wat was hun doel?
  • Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer.

Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en u kunt er een hapje eten.

Van noord naar zuid

Het programma loopt in totaal twee weken en gaat van noord naar zuid. In het gebied van ons waterschap kunt u 15 oktober vesting Muiden en Nieuwersluis bezoeken. Verder zullen we een aantal molens in ons gebied prachtig aanlichten. Het gaat om de molen(s) van:

  • Molencomplex Oud Zuilen
  • Polder Buitenweg en
  • Polder Westbroek met het sluisje.

Wie meer wil beleven kan 21 en 22 oktober verder zuidelijk afzakken voor het tweede deel van het evenement. Bijvoorbeeld naar Wijk bij Duurstede, Fort Everdingen en Woudrichem.

UNESCO Werelderfgoed

Via We Sluiten de Linies maakt u op een unieke manier kennis met de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tientallen jaren beschermden deze linies het westen van Nederland tegen de vijand. In oorlogstijd zette men grote stukken land onder water. Dat sloeg twee vliegen één klap: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen, en boten konden er niet varen omdat het te ondiep was.

Podcast Geheim Water

Luister als voorproefje naar de achtdelige podcast-serie ’Geheim Water - Ode aan de Hollandse Waterlinies’. Een tiendelige serie in 8D over de waterschappen en de Hollandse Waterlinies in het verleden, heden en toekomst.

We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en de Hollandse Waterlinies. Kijk voor het hele programma op www.wesluitendelinies.nl.