Zuiderzee Filmfestival

Do 15 September - Zo 09 Oktober 2022

Dit zijn de eerste gesproken woorden ooit in een Nederlandse speelfilm: Terra Nova van Gerard Rutten. Deze historische woorden uit 1932 hadden betrekking op het dichten van de Afsluitdijk. Hiermee werd de open waterverbinding van de Zuiderzee afgesloten en ontstond het Ijsselmeer.

Het Zuiderzeeproject was en is een ingrijpend en reusachtig project, met revolutionaire doorbraken in technische knowhow en enorme maatschappelijke waarde en spin-off. In de woorden van de beroemde Amerikaanse historica Barbara Tuchman: ‘one of mankinds better moments’.

Zuiderzee Filmfestival

Op het Zuiderzee filmfestival wordt het bijzondere verhaal van de Zuiderzeewerken getoond. Het vertelt over de gevaren van de Zuiderzee, hongersnood in Nederland en het gewaagde plan om deze zee af te sluiten. De Afsluitdijk toonde nogmaals het Nederlandse vakmanschap op het gebied van waterbouwwerken.

Het festival wordt op 15 september afgetrapt tijdens de IJsselmeertop in het Eye Filmmuseum met de documentaire ‘Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst’. Filmfragmenten vertellen het verhaal van de geschiedenis en de toekomst van Zuiderzee en IJsselmeer.

Van 15 september tot en met 9 oktober zullen in verschillende filmtheaters langs of in de buurt van de voormalige Zuiderzee films vertoond worden die dit reusachtige project in beeld brengen. Ook vinden het lezingen en talkshows over waterbeheer. We hopen binnenkort de link naar website toe te voegen voor meer informatie.