Open Molen & Gemalendag 2022

Za 14 - Zo 15 Mei 2022

Op 14 en 15 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Op verschillende plekken in Nederland openen molens en gemalen hun deuren voor publiek. In ons gebied kun je de Gaaspermolen, De Molen 1100 Roe en gemaal De Ronde Hoep bezoeken. De openingstijden volgen binnenkort!

De Gaaspermolen is een van de oudste molens rond Amsterdam die nog werkt

Gaaspermolen

De Gaaspermolen is eigendom van waterschap Amstel, Gooi en Vecht en wordt bewoond door molenaar en onze collega Gerard Griffioen.  In de Gaaspermolen is het gemaal van de Gemeenschapspolder te vinden. Dit gemaal zorgt ervoor dat het water in een polder op peil blijft. Het brengt het water uit de sloten omhoog naar de boezem, in dit geval de Gaasp. Het gemaal in de Gaaspermolen wordt aangedreven door wind- of elektrische energie.

Lees hier meer over de geschiedenis en werking van de Gaaspermolen

Molen 1100 Roe

Molenaar Roel Gremmer laat u tijdens de open dag zien hoe de molen werkt en vertelt u graag meer over de geschiedenis. De molen stond eerst namelijk op een andere plek, aan de Haarlemmerweg in Amsterdam. In 1961 is de 1100 Roe verplaatst naar de Ringvaart van de Osdorper Binnenpolder. Tot op de dag van vandaag heeft de molen een belangrijke rol in het regelen van het waterpeil. Kom een kijkje nemen op 12 mei en ontdek de 1100 Roe.De 1100 Roe wordt afgebroken en verplaatst. Hij komt aan de ringvaart van de Osdorper Binnenpolder te staan. Dit is bij sportpark Ookmeer, tussen Osdorp en Geuzenveld.

Lees hier meer over de geschiedenis en werking van de 100 Roe

Gemaal De Ronde Hoep

Ook het gemaal De Ronde Hoep is eigendom van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dit gemaal uit 1913 pompt het water uit de polder. Dit gaat via lange leidingen naar rivier De Waver. In De Ronde Hoep staan twee gemalen naast elkaar. Een oud dieselgemaal en een nieuw elektrisch gemaal. Het elektrisch gemaal staat er sinds 1995 en houdt de polder Ronde Hoep droog. 

Lees hier meer over de geschiedenis en werking van de gemaal De Ronde Hoep. Of lees verder over onze molens en onze gemalen

Nationale Molen- en Gemalendag

Er zijn natuurlijk nog veel meer molens en gemalen open tijdens het weekend van de Nationale Molen- en Gemalendag. Informatie over soorten molens en welke molens er open gaan is te vinden op www.molens.nl. Meer informatie over de welke gemalen er open gaan is te vinden op www.gemalen.nl.