Open Molen & Gemalendag

Za 13 - Zo 14 Mei 2023

Op 13 en 14 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Op verschillende plekken in Nederland openen molens en gemalen hun deuren voor publiek. In ons gebied kun je de Gaaspermolen, De Molen 1100 Roe en gemaal De Ronde Hoep bezoeken.

De Gaaspermolen is een van de oudste molens rond Amsterdam die nog werkt

Gaaspermolen

De Gaaspermolen is een poldermolen. Van dit soort molens zijn er nog maar weinig over. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gebruikt de molen om water weg te pompen. Zo houden we het water in de polder op de juiste hoogte. In de molen woont onze collega en molenaar Gerard Griffioen. Hij is in de molen geboren en woont er al zijn hele leven.

Op zaterdag 13 mei is de Gaaspermolen open van 12.00 tot 16.00 uur. Op zondag 14 mei is de molen open van 11.00 tot 16.00 uur. Er worden de hele dag rondleidingen gegeven. Op zaterdag kunnen kinderen waterproefjes doen.

Adres: Lange Stammerdijk 20 in Amsterdam.

Lees meer over de geschiedenis en werking van de Gaaspermolen

Molen 1100 Roe

Molenaar Roel Gremmer laat u tijdens de open dag zien hoe de molen werkt en vertelt u graag meer over de geschiedenis. De molen stond eerst namelijk op een andere plek, aan de Haarlemmerweg in Amsterdam. In 1961 is de 1100 Roe verplaatst naar de Ringvaart van de Osdorper Binnenpolder. Tot op de dag van vandaag heeft de molen een belangrijke rol in het regelen van het waterpeil. Kom een kijkje nemen op 12 mei en ontdek de 1100 Roe. De 1100 Roe wordt in de toekomst afgebroken en verplaatst. Hij komt aan de ringvaart van de Osdorper Binnenpolder te staan. Dit is bij sportpark Ookmeer, tussen Osdorp en Geuzenveld.

Op zaterdag 13 mei is de Molen 1100 Roe open van 12.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven.

Adres: Herman Bonpad 6 in Amsterdam.

Lees meer over de geschiedenis en werking van de molen 1100 Roe

Gemaal De Ronde Hoep

Het gemaal De Ronde Hoep pompt voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht water uit de polder. Dit gaat via lange leidingen naar rivier De Waver. In De Ronde Hoep staan 2 gemalen naast elkaar. Een oud dieselgemaal en een nieuw elektrisch gemaal. Het elektrisch gemaal staat er sinds 1995 en houdt de polder Ronde Hoep droog.

Op zaterdag 13 mei is De Ronde Hoep open van 11.00 tot 16.00 uur. Van 11.00 tot 14.00 kunnen kinderen waterproefjes doen. Op zondag 14 mei is het gemaal open van 11.00 tot 16.00 uur. Op beide dagen geven we rondleidingen en zwengelen we zelfs een aantal keer de oude dieselmotoren weer aan. Dat maakt een hoop herrie. 

Adres: Waver 47 in Ouderkerk aan de Amstel.

Lees meer over de geschiedenis en werking van gemaal De Ronde Hoep

Meer weten

Meer informatie over onze molens vindt u hier en over onze gemalen hier. Er zijn natuurlijk nog veel meer molens en gemalen open tijdens het weekend van de Nationale Molen- en Gemalendag. Informatie over soorten molens en welke molens er open gaan is te vinden op molens.nl (U verlaat deze site). Meer informatie over de welke gemalen er open gaan is te vinden op gemalen.nl (U verlaat deze site).