Fietsroute Rondje Vecht

De Vecht en de plassen in de buurt waren vroeger onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Stap op de fiets en ontdek hoe we het water gebruikten om het land te verdedigen!

De fietsroute ‘Rondje Vecht’ begint bij Fort Spion, vlakbij Loenen aan de Vecht. Van daaruit fietst u  langs de plassen naar Fort Kijkuit. De route volgt daarna de rivier de Vecht tot aan de Weersloot. Vervolgens fietst u langs het Waterleidingkanaal naar de Bethunepolder. Via de polder gaat u naar het zuidelijkste punt van Maarssen-dorp. De route volgt de Vecht tot aan Fort Nieuwersluis. Tenslotte fietst u terug naar Fort Spion. U kunt op elke punt van de route beginnen.

Bekijk de route op Google maps

Beleef het heden en ontdek het verleden!

Centraal in deze route staat de Vecht en de plassen, kanalen en dijken bij deze prachtige rivier. U fietst langs de sluizen en gemalen waarmee we nu het water regelen. Maar sommige van deze bouwwerken hadden vroeger ook een andere functie. Ze vormden samen met de verschillende forten de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In tijd van oorlog werd water uit de Vecht via sluizen ingelaten, zodat stukken grond onder water gezet konden worden. Zo was het voor de vijand moeilijk het gebied over te steken.

Download de Routeplanner app

Hebt u al zin om op de fiets te stappen? Download dan de Routerplanner app van de Fietsersbond. Zoek in de app op Rondje Vecht. De app geeft niet alleen de route aan maar geeft ook informatie over de bouwwerken terwijl u erlangs fietst. U kunt ook zelf routes maken met de app. Het Rondje Vecht is samen met 3 andere nieuwe routes een initiatief van het Waterliniemuseum.