Rondje culturele parels

De fietsroute Rondje culturele Parels gaat langs monumenten van Droogwaterland. Dijken, molens, sluizen en gemalen zijn onze stille getuigen uit het verleden. Met elk hun eigen verhaal. Ze houden niet alleen onze voeten droog, we willen ze ook behouden om de geschiedenis levend te houden. Pak uw fiets en bewonder onze monumenten langs het water!

Route in het kort

Afstand: 60 kilometer
Start- en eindpunt: waar u maar wilt

Highlights langs de route

  • Spoorhuis Vinkeveen: een oud station in Vinkeveen. De laatste passagierstrein vertrok op 3 september 1950. De laatste goederentrein op 30 mei 1986. Het station is in 2016 in originele stijl hersteld.
  • Gemaal de Ronde Hoep: vrijwilligers onderhouden dit oude dieselgemaal bij Ouderkerk aan de Amstel. Bijna alle originele apparatuur, meters en gereedschappen van het gemaal zijn er te zien. 
  • Gemaal Stadwijck: een gemaal aan de Amsteldijk, ten zuiden van Amsterdam, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In 2016 is het gemaal helemaal opgeknapt.
  • Gemaal De Ruiter: elektrisch gemaal De Ruiter in Vinkeveen is een rijksmonument, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.
  • Riekermolen: een monument uit de 17e eeuw. De molen ligt aan de Amstel. We gebruiken hem soms nog om water weg te pompen.

Pompen en drooghouden

In ons gebied zijn verschillende monumentale gemalen te bewonderen. Het bijzondere is dat de gemalen nog steeds hun werk doen. Ze houden onze voeten droog en zorgen dat het water op peil blijft. Een paar keer per jaar kunt u een aantal gemalen bewonderen. Wilt u een keer binnen kijken? Hou onze website in de gaten.

 

Meer routes