Fiets Fiësta Nieuwkoopse Plassen

De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap en de eerste bloemen steken hun kopje weer op uit het gras. Spot de eerste krokussen en sneeuwklokjes! Dit fietsrondje van 50 kilometer voert u langs polders, de Nieuwkoopse Plassen en een iconische watertoren. Een feest voor het oog!

Route in het kort

Afstand: 50 kilometer
Start- en eindpunt: De Hoef of een ander punt op de route

De route voert langs het eeuwenoude veengebied van Nieuwkoop. U fietst langs de Nieuwkoopse en de Langeraarsche Plassen, kronkelende riviertjes, bloemrijke weilanden en gezellige dorpjes. Wat de fietstocht ook heerlijk maakt is de stilte in een groot deel van dit gebied. En dat terwijl u midden in de Randstad fietst!

Watertoren

Bij de Meije passeert u een opvallende watertoren. Deze witte toren staat bekend als Pietje Potlood of Het Zoutvat. U ontdekt vanzelf hoe hij aan deze namen komt! Het bijzondere rijksmonument uit 1932 is van drinkwaterbedrijf Oasen. De toren is ruim 57 meter hoog. Het is een typisch voorbeeld van de bouwstijl 'nieuwe zakelijkheid'.

Vogels spotten

Het gebied bij de Langeraarsche Plassen is zeer vogelrijk. De plassen zitten vol voedsel voor weidevogels. U kunt er smienten, tafeleenden en wintertalingen spotten. Ook kikkers en padden zijn er te vinden, waaronder de zeldzame rugstreeppad.

Fietsen over de dijk

In Woerdense Verlaat komt u langs de kleine dijk aan de Korte Meentweg. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat deze dijk verbeteren. Deze dijk is namelijk op sommige plekken te laag of niet sterk genoeg. De werkzaamheden zijn nog niet begonnen, dus u kunt gerust doorfietsen.

Rivieren met geschiedenis

Voel het begin van de lente en trap lekker door langs rivieren met geschiedenis, zoals de Amstel en de Kromme Mijdrecht. Hopelijk treft u een pril lentezonnetje bij uw fietstocht!

Meer routes