Rondje Waterlinie

De Vecht en de plassen in de buurt waren vroeger onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Stap op de fiets en ontdek hoe we het water gebruikten om het land te verdedigen! Onderweg fietst u langs verschillende forten.

Route in het kort

Afstand: 41,7 kilometer
Start- en eindpunt: Fort Spion, Bloklaan 9a, Loosdrecht

Beleef het heden en ontdek het verleden!

Centraal in deze route staan de Vecht en de plassen, kanalen en dijken bij deze prachtige rivier. U fietst langs de sluizen en gemalen waarmee we nu het water regelen. Maar sommige van deze bouwwerken hadden vroeger ook een andere functie. Ze vormden samen met de verschillende forten de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In tijd van oorlog werd water uit de Vecht via sluizen ingelaten, zodat stukken grond onder water gezet konden worden. Zo was het voor de vijand moeilijk het gebied over te steken.

Highlights langs de route

  • Fort Spion: Dit fort is aangelegd tussen 1815 en 1885 en was tot 1940 erg belangrijk voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  • Fort Kijkuit: Het fort sloot de weg af tussen Loosdrecht en Vreeland. Het werd gebouwd in 1844.
  • De Vecht: Over de Vecht vaart u langs prachtige buitenplaatsen. Maar hebt u wel eens naar het water zelf gekeken? Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft in 4 jaar de Vecht schoongemaakt. De kwaliteit van het water is verbeterd. De natuur is zich aan het herstellen. 
  • Fort Nieuwersluis: Vanuit dit fort konden sluizen, wegen langs de rivier, het spoor Utrecht-Amsterdam en het kanaal onder vuur genomen worden.

Download de Routeplanner app

Hebt u al zin om op de fiets te stappen? Download dan de Routerplanner app van de Fietsersbond. Zoek in de app op Rondje Vecht. De app geeft ook informatie over de monumenten terwijl u erlangs fietst. U kunt ook zelf routes maken met de app.

Het Rondje Vecht is samen met 3 andere nieuwe routes een initiatief van het Waterliniemuseum.

 


Meer routes