Blue Monday? Gouden morgen!

Feeling blue op de 3e maandag van het jaar? Niet getreurd, want wij zorgen ervoor dat u Blue Monday lachend doorkomt. Met een frisse winterwandeling door de natuur van ons polderlandschap wordt Blue Monday uw gouden morgen.

Route in het kort

Afstand: 22 km
Tijdsduur: ruim 4 uur
GPS: download op route.nl

Maak uw hoofd leeg

Frisse, koude zuurstof is het beste medicijn tegen uw Blue Monday. Rondom Abcoude vindt u een uitgestrekt veenlandschap vol plassen, slootjes, molens en oude dorpjes. Loop langs het kabbelende water, maak uw hoofd leeg en waai lekker uit.

Kijk uw ogen uit over het oud Hollandse landschap en doe een drankje bij café-restaurant Bon. U passeert de Oostzijdse Molen, een van de geliefde schilderobjecten van Mondriaan. Deze wandeling verveelt nooit, wandel hem gewoon de hele maand!

Vinkeveense Plassen

U wandelt ook langs de Vinkeveense Plassen. Het water in de Vinkeveense Plassen is nu mooi schoon en helder. In de jaren '80 was dat wel anders: het was troebel en zat vol met algen. Dat kwam omdat er te veel fosfaten en andere voedingsstoffen in het water zaten. Vanaf die tijd is er bijna overal riolering aangelegd.

Sinds 2008 halen we bij Demmerik 24 uur per dag fosfaten uit het water dat naar de plassen stroomt. En we vullen de plassen aan met water waar zo weinig mogelijk voedingsstoffen inzitten. Hierdoor wordt de kwaliteit van het water in de plassen steeds beter.

Lees hoe het waterschap werkt aan schoon water

 

Winkeldijk

Een klein stuk van de route gaat over de Winkeldijk. De Winkeldijk beschermt het gebied rond Abcoude. De afgelopen jaren hebben wij de dijk daar sterker gemaakt. De dijk was namelijk niet hoog en sterk genoeg meer. Nu is de dijk weer veilig voor de komende 30 jaar. 

Lees hoe het waterschap u beschermt tegen water