Family Time met een gouden randje

Maak tijdens de feestdagen samen een winterse wandeling bij de Vinkeveense plassen. Als het even meezit ligt er sneeuw op onze stevige dijken.

Route in het kort

Afstand: 9,60 kilometer
Start- en eindpunt: CafĂ©-restaurant Bon (Winkeldijk 24, Vinkeveen)

Hartverwarmende kerstwandeling

Geniet van een fantastisch uitzicht over de polders waar vogels op zoek zijn naar voedsel. Hoog en droog op de dijken kan u niets gebeuren. Want het waterschap zorgt voor veiligheid in de polders die ver onder NAP liggen. Wacht niet langer, winterwonderland is waiting...

De route voert langs de plassen van Vinkeveen, door de polder naar het mooie dorp Baambrugge. Onderweg wandelt u langs de resten van een poldermolen uit 1635. Eenmaal in Baambrugge lijkt het dorpje wel een kerstkaart van Anton Pieck.

Even verderop komt u langs de plek waar tot 1860 Slot Abcoude stond. Het is nog te herkennen aan de fundamenten en de (herstelde) slotgracht. Stap nog even verder en je staat voor Fort aan de Winkel, een deel van de Stelling van Amsterdam dat nooit is afgebouwd.

Meer wandelen? Bekijk ook deze route bij de Vinkeveense Plassen

 

Vinkeveense Plassen

U wandelt ook langs de Vinkeveense Plassen. Het water in de Vinkeveense Plassen is nu mooi schoon en helder. In de jaren '80 was dat wel anders: het was troebel en zat vol met algen. Dat kwam omdat er te veel fosfaten en andere voedingsstoffen in het water zaten. Vanaf die tijd is er bijna overal riolering aangelegd.

Sinds 2008 halen we bij Demmerik 24 uur per dag fosfaten uit het water dat naar de plassen stroomt. En we vullen de plassen aan met water waar zo weinig mogelijk voedingsstoffen inzitten. Hierdoor wordt de kwaliteit van het water in de plassen steeds beter.

Lees hoe het waterschap werkt aan schoon water