Kleurenspel Nieuwkoopse Plassen

Trek uw wandelschoenen aan en maak een mooie herfstwandeling langs de Nieuwkoopse plassen. U loopt langs eeuwenoude veengebieden, moerassen en rietvelden. Onderweg geniet u van de zachte nazomerzon en typisch Hollandse wolkenluchten. En van het kleurenspektakel van bomen vol met blaadjes in intense geel-rode tinten. Mooier wordt het niet!

 Route in het kort

  • Startpunt: parkeerplaats Noordsebuurt, 3652 LP Noorden (open in Google Maps)
  • Afstand: 9,5 km
  • Tijd: ongeveer 2 uur en 30 minuten

Bekijk de route op route.nl

Deze route leidt u onder meer door het dorpje Woerdense Verlaat, langs de Westveense molen en langs de Kromme Mijdrecht. De Westveense molen is in 1676 gebouwd. Het is een poldermolen: een molen waarmee we water uit een polder wegpompten. De Kromme Mijdrecht is een van riviertjes die is gebruikt om water uit het veengebied af te voeren.

Moerassen, rietvelden en vogels

U wandelt ook door natuurgebied De Haeck. Daar geniet u van het veelzijdige landschap met moerassen, hooilandjes, bloembollen- en rietvelden.

Aan de rand van natuurgebied De Haeck staat een uitkijktoren met een prachtig uitzicht. Bekijk vanaf hier drie plassen: de Nieuwkoopse Plassen, de Wijde van de Vliet en de Bleigaten. Vanuit de 4 meter hoge toren ziet u allerlei vogels af en aan vliegen. Een groot spektakel voor de natuurliefhebber. Vergeet uw verrekijker dus niet!

In de buurt

Tijdens de wandeling komt u door Woerdense Verlaat. Vanaf dit karakteristieke dorpje loopt de rivier De Kromme Mijdrecht richting het noorden. Hier maken we de dijken sterker, zodat ze weer veilig zijn voor tientallen jaren.

Vlakbij uw startpunt in Noordsebuurt loopt de Noordse Dorpsweg. Ook de dijk langs deze weg maken we sterker.