Lentekriebels langs het Bellopad

De dagen worden langer. Het weer wordt zachter en het zonnetje schijnt. Er hangt iets in de lucht! Kom de paringsdans van zwanen, eenden, futen en nog meer watervogels begluren in het schone water van onze plassen en rivieren. We hebben een mooie wandelroute voor u, waar u zeker lentekriebels van zult krijgen!

Route in het kort

Afstand: 19 kilometer
Start- en eindpunt: Mijdrecht of Abcoude

 

Langs het Bellopad

Tijdens de wandeling ontdekt u de mooiste wateren. Eerst langs het fraaie riviertje de Angstel, met het sfeervolle dorpje Baambrugge. Even verderop passeert u de Vinkeveense Plassen met zijn herkenbare legakkers. In de Demmerikse polder kunt u genieten van de natuur in al haar schoonheid. In de bloemrijke weilanden en moerassen broeden allerlei bijzondere vogels. Van maart tot juli kunt u hier kievieten, grutto's of een tureluur spotten!

Gemaal De Ruiter

Vlakbij de Vinkeveense Plassen, aan de Demmeriksekade ziet u gemaal De Ruiter liggen. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht houdt met dit gemaal het land droog, en zorgt ervoor dat het water overal hoog genoeg staat. Het gemaal is een prachtig rijksmonument uit 1923. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Deze stijl in de kunst legt de nadruk op een strakke en eenvoudige vormen. Het gemaal dankt zijn naam aan de vroegere dijkgraaf de Ruiter. Tegenwoordig bedienen we dit gemaal op afstand.

Sporen uit het verleden

Het Bellopad volgt een aantal oude spoorlijnen die tussen Mijdrecht en Abcoude liggen. Op de oude Haarlemmermeerlijnen reden vroeger treinen tussen Haarlem, Amsterdam, Leiden en Utrecht. De laatste passagierstrein reed er in 1950, de laatste goederentrein in 1986. Sommige oude spoorlijnen zijn nu wandelpaden. Het Bellopad is een van deze paden. Het dankt zijn naam aan de locomotief die hier reed.

De hele route is 19 kilometer lang. Maar u kunt natuurlijk ook een deel van de wandeling lopen. Er staan informatiepanelen langs de route, en er is een speciale website: bellopad.nl.