Spotterswandeling Loosdrechtse Plassen

Wie spot het eerste eendenkuiken of reigerjong? Spartelend achter moeders aan, op zoek naar hun eerste maaltje uit het voedselrijke water van Droogwaterland. Loop langs de Loosdrechtse Plassen om het jonge grut te bekijken.

Route in het kort

Afstand: 15 kilometer
Start- en eindpunt: Vreeland of Hilversum

Ontdek de stilte van de Loosdrechtse Plassen

U loopt dwars door het gebied van de Loosdrechtse Plassen. Een uniek natuurgebied, dat u misschien kent als druk watersportgebied. Maar door deze wandeling ontdekt u ook stille plekken, waar vogels in alle rust nestelen. En jonge watervogels veilig kunnen opgroeien. Spot de zwarte stern, purperreiger, rietzanger en kleine karekiet!

Bijzondere planten 

U wandelt langs grasland, moerasbos, rietland en open water. Het gebied staat vol bijzondere planten als de ronde zonnedauw, orchidee├źn en de grote ratelaar. Ze groeien hier dankzij het vele kalk dat hier in het water zit. Dit bronwater komt helemaal uit de Utrechtse Heuvelrug! In het water ziet u geurig watermunt en waterdrieblad.

Uniek land in het water

In de Loosdrechtse Plassen werkt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan het herstel van legakkers. Dat zijn smalle stroken land in het water. Vroeger lieten we hier turf op drogen. De legakkers geven het gebied een uniek uiterlijk.

De oevers van veel legakkers zijn meer dan 15 jaar geleden afgebrokkeld door de golven. Een paar legakkers liggen bijna helemaal onder water.

Zin om te varen? We hebben ook een prachtige vaarroute over de Loosdrechtse Plassen