Verwonder wandeltocht Naardermeer

Wist u dat het Naardermeer het oudste natuurmonument van Nederland is? En dat is niet voor niets. Neem kinderen of vrienden aan de hand en volg deze wandelroute van Natuurmonumenten door soppende weilanden, spannende vlonderpaden en langs ondiepe wateren vol met prachtige watervogels en unieke plantensoorten.

Wandelen om het Naardermeer

Route in het kort

Afstand: 20 kilometer
Start- en eindpunt: Gasterij Stadzigt, Meerkade 2, Naarden

Download de route op de site van Natuurmonumenten.

Moeras

U wandelt langs het moerasbos. Hier kunnen planten en dieren vrij leven. Er liggen dan ook geen paden. U komt langs een van de oudste boerderijen van het Naardermeer: boerderij de Rietgors. En langs de eendenkooi, waar vroeger eenden werden gevangen.

Naardermeer droogleggen

Vervolgens komt u langs het Huisje van Elshof en het gebouw De Machine, waarin twee grote stoomgemalen stonden. Die hebben geholpen het Naardermeer droog te malen. Dat lukte niet door de grote hoeveelheid grondwater die weer omhoogkwam.

Op de weilanden langs deze route ziet u waarschijnlijk Galloway koeien grazen. Zij leven in het wild en hebben geen verzorging nodig. Ideaal voor het bijhouden van het gras.

Wist u dat Natuurmonumenten is opgericht om het Naardermeer te beschermen? De gemeente Amsterdam wilde het meer gebruiken als dumpplaats. Dat is voorkomen toen Natuurmonumenten het meer in hun plaats kocht.