Witte Wievenroute Ronde Venen

Op koude grijze dagen kan het zomaar gebeuren: Witte Wieven houden u gezelschap tijdens uw wandeling! Deze slierten mist werden in de middeleeuwen aangezien voor heksen en spoken. Grote kans dat u ze ziet tijdens deze wandeling in het Groene Hart bij Wilnis. Trek wel goede schoenen aan, want de route kan nat zijn!

Route in het kort

  • Afstand:  17,90 km
  • Tijdsduur:  ruim  4 uur
  • GPS: download op route.nl

Wandel door de Middeleeuwen

Deze wandeling voert u langs een rustig en open landschap dat nog sporen draagt van de middeleeuwen. Zo wandelt u langs de langs de oude buurtschappen Donkereind en Demmerik. Een buurtschap is een kleine bewoonde plaats met een eigen naam. Vaak zonder een middelpunt zoals een kerk of marktplein. Wist u dat het buurtschap Demmerik in de middeleeuwen Denemarken heette?

Oude molens en kanalen

Tijdens de wandeling loopt u langs de Veenmolen, een korenmolen uit 1823. Deze molen is een  Rijksmonument. De wandeling gaat daarna langs de Bijleveld. Dit kanaal is in 1413 gegraven om te veel water af te voeren.  Let wel op:  het pad kan hier nat en drassig zijn, dus trek goede waterdichte wandelschoenen aan.

Lees meer over kanaal Bijleveld

Schoon water

U loopt ook langs het zuidelijke deel van de Vinkeveense Plassen. Het water wordt hier steeds schoner. Het Waterschap helpt daaraan mee. Met een speciale installatie in Demmerik halen we fosfaten uit het water, voordat het in de plassen stroomt. Fosfaten zijn stoffen waar algen goed van groeien. Teveel algen in het water zijn slecht voor de waterkwaliteit, omdat waterplanten dan geen kans krijgen.

Bekijk hoe het waterschap werkt aan schoon water

Meer informatie

Bekijk op onze projectpagina welke plannen we hebben voor de Vinkeveense Plassen.