Zwemmen in natuurwater

Wat is nou spannender: zwemmen in een zwembad of in de open natuur? Wij weten het wel en u vast ook. Wij zorgen in ons gebied voor schoon water waar u veilig kunt zwemmen. Pak uw zwembroek, en vergeet de picknickmand niet mee te nemen. Maar kijk eerst op deze pagina voor de beste zwemplekken. Of: download de zwemwater app op zwemwater.nl.

Waar kan ik zwemmen?

In de gratis app Zwemwater en op zwemwater.nl staan 800 officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd. In Amsterdam en omgeving (het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) controleert Waternet het water van de officiële zwemplekken. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of uw zwemplek veilig is!

Wilt u weten waar we op letten bij het controleren van het zwemwater? Lees de blog!

Officiële zwemplekken in ons gebied

  • Vinkeveense plassen (verschillende eilanden)
  • Loosdrechtse plassen (bij Oud-Loosdrecht)
  • Spiegel- en Blijkpolderplas (bij Nederhorst den Berg)
  • Ouderkerkerplas (Ouderkerk aan de Amstel)
  • Gaasperplas (Amsterdam Zuid-Oost)

Zwemmen op een niet-officiële plek

Gaat u zwemmen op een niet-officiële plek? Houd dan rekening met de risico’s:

  • Zwemmen in de grachten is gevaarlijk door de boten die er varen. Als zwemmer bent u moeilijk te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
  • Zwem na een harde regenbui niet in sloten en grachten. Er kan dan water uit het riool in het grachtenwater zitten.
  • Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie.
  • Zwem niet in de buurt van dode dieren zoals vissen of vogels of waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.

Controle van waterkwaliteit

Tijdens het zwemseizoen controleren we iedere 2 weken de waterkwaliteit op 27 zwemlocaties in ons beheergebied. Het zwemseizoen is van mei tot en met september. De meetresultaten geven wij aan de provincie door. Die informeert u via zwemwater.nl en de zwemwater app over de kwaliteit van het water. Ook hangt er bij elke zwemlocatie een informatiebord met informatie over de waterkwaliteit.

Let op blauwalg

Met het warme weer groeien bacteriën snel. Blauwalg is een bacterie die kan zorgen voor vervelende klachten. Het gif van de bacterie zorgt voor irritaties aan uw ogen en huid. Als u water inslikt kan het zorgen voor diarree en koorts. Ook van veel andere bacteriën in het water kunt u goed ziek worden.

U herkent blauwalg aan een blauwe of groene gloed in het water. Ziet u ergens blauwalg en staat het nog niet op zwemwater.nl? Geef het dan door aan de provincie Noord-Holland of Utrecht. Stuur een bericht met de plek en foto naar zwemwater@rudnhn.nl (Noord-Holland) of zwemwater@rudutrecht.nl (Utrecht).

Vragen over de kwaliteit van het zwemwater?

Stel uw vraag via de zwemwatertelefoon van uw provincie. Voor Noord-Holland belt u met (088) 10 21 300, in de provincie Utrecht met (030) 70 23 333.