Project

Proef herstel legakker Loosdrechtse plassen

Veel legakkers in de Loosdrechtse plassen zijn in slechte staat. Waterschap Amstel Gooi en Vecht wil hier samen met andere partijen wat aan doen. Daarom starten we nu een proef met bagger (veenslib) uit de plassen. We kijken of we de bagger kunnen gebruiken om de legakkers te herstellen. Het Plassenschap is de trekker van deze proef.

Kerngegevens:

Gebied:

Loosdrechtse Plassen en Kievietsbuurten

Gemeente:

Wijde Meren en Stichtse Vecht

Status:

Uitvoeringsfase

Laatste update:

maart 2017

Legakkers in de Loosdrechtse Plassen

In de Loosdrechtse Plassen liggen veel legakkers. Dat zijn smalle stroken land waar men vroeger turf op liet drogen. De legakkers geven het gebied een uniek uiterlijk. De oevers van veel legakkers in de Loosdrechtse plassen zijn meer dan 15 jaar geleden afgebrokkeld door de golven. Er zijn zelfs een paar legakkers die bijna helemaal onder water liggen.

Wat gaan we doen?

We willen weten of we de bagger uit de Loosdrechtse plassen kunnen gebruiken om de legakkers te herstellen. De legakkers moeten stabiele oevers hebben met veel rietplanten. Deze rietplanten beschermen de oevers namelijk tegen de golven. Zo brokkelen de legakkers niet af.

Als de proef met deze eerste legakkers slaagt, gebruiken we deze ervaring ook voor andere projecten in de Loosdrechtse plassen. De plassen hebben te veel bagger op de bodem liggen. Het uiteindelijke doel is om met alle partijen te kijken hoe we dit kunnen aanpakken.

Wat levert het op?

De Loosdrechtse plassen zijn onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen. Verschillende overheden, zoals het Plassenschap Loosdrecht, kijken samen met onder andere Natuurmonumenten en ondernemers hoe we deze bijzondere plassen in stand kunnen houden en de kwaliteit van het water kunnen verbeteren. Het water in de plassen moet voldoen aan Europese regels van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Met de maatregelen voor het herstel van de legakkers dragen we hier aan bij.