November 2019

De laatste ovens van AEB komen langzaam weer in gebruik. De komende tijd kunnen we hier dus weer steeds meer zuiveringsslib verbranden. Ook vonden we de afgelopen tijd veel andere plekken om het slib te verwerken. Er is nu een oplossing voor het grootste deel van het slib.

Waar verwerken we het slib?

We verwerken nu slib bij AEB, EEW Delfzijl, HHNK Beverwijk en een deel gaat naar Frankrijk.

Waar ligt nog slib opgeslagen?

In Terneuzen ligt 17.000 ton slib opgeslagen. Ook het slib dat opgeslagen lag bij waterschap Rijnland ligt daar nu. In de opslag in Delfzijl ligt nog 4.500 ton slib. We onderzoeken of we dit slib bij EEW in Delfzijl kunnen verbranden. Voor het slib in Terneuzen zoeken we nog een oplossing. 

Andere oplossingen

Het is nog onzeker hoeveel slib we de komende tijd bij AEB kunnen verbranden. Daarom blijven we als waterschap zoeken naar andere plekken om slib te verwerken of op te slaan. Want we willen er zeker van zijn dat we in de toekomst al het afvalwater van onze inwoners kunnen blijven schoonmaken. Een van de mogelijkheden die we blijven onderzoeken om het slib kwijt kunnen is in een van de grote stortplaatsen van het Rijk. We kijken ook of we het slib willen opslaan in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Hier moeten we dan een vergunning voor aanvragen.