28 februari 2019

Warmte uit water op Strandeiland Amsterdam

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat op grote schaal experimenteren met warmte uit water. Hiermee kunnen we 8.000 woningen verwarmen in de nog te bouwen wijk Strandeiland in Amsterdam.

Indruk van de nieuwe wijk Strandeiland bij IJburg in Amsterdam. Beeld: Gemeente Amsterdam

We spoelen elke dag liters warm water weg. Denk aan water uit de douche en wasmachine. Dit water noemen we grijs water en is gemiddeld 25 graden. De warmte kunnen we uit het water halen. Dat doen we door dit water via een apart riool op te vangen, zonder toiletwater. De warmte slaan we op. Daarna komt de warmte via een warmtenet bij mensen thuis. Zo dragen we bij aan de overgang naar schone energie.

Water uit gootsteen, douche en wasmachine vangen we op via een apart riool

Warmte uit grijs water en IJmeer

De gemeente Amsterdam ontwikkelt Strandeiland tot een wijk die voor zijn eigen energie zorgt. De warmte voor woningen zou helemaal uit water van het IJmeer kunnen komen. Maar grijs water kan ongeveer 30% van de nodige warmte leveren. Het gebruiken van dit water heeft echter een paar grote voordelen: het is het hele jaar beschikbaar Ên het is warmer dan het water uit het IJmeer.

Strandeiland is een zeer geschikte plek voor dit experiment. Want er is altijd genoeg warm water uit het IJmeer. Ook als het niet lukt om genoeg warmte uit grijs water te halen.

Klimaatproblemen oplossen

De gevolgen van klimaatverandering vragen om oplossingen. Met dit experiment doen we als waterschap meer ervaring en kennis op om klimaatproblemen op te lossen.

Meer weten over onze aanpak? Lees verder bij klimaatproblemen aanpakken.

Meer nieuws en tweets

🌍 Vandaag zit in @trouw een bijlage over de duurzame transitie. 'Op weg naar een nieuwe economie. Focus op duurzaam, circulair, biodiversiteit en klimaatneutraal.' Lees hier de bijdrage van @sandermager over circulaire economie en de #waterschappen.

We gaan een heerlijk #Pinksterweekend tegemoet! ☀ī¸ Geniet van en op het water, maar hou wel voldoende afstand en rekening met elkaar. â›ĩ <- 1,5 m -> 🚤 👉 https://t.co/Xk8f4scrMo đŸŽĨ dronebeelden van afgelopen hemelvaartweekend.

25 mei 2020

Grachtenwater nog nooit zo helder

De kwaliteit van het grachtenwater is verbeterd sinds de coronamaatregelen van kracht werden, waaronder het vaarverbod in de Amsterdamse grachten. Dat...

Lees meer
19 mei 2020

Bruggen en sluizen weer normaal bediend

Vanaf 21 mei 2020 bedienen we de bruggen en sluizen weer zoals iedere zomer. Houd u op het water wel aan de basisregels rondom corona.

Lees meer