Varen

U moet veilig en vlot kunnen varen op rivieren, kanalen en plassen. Daar zorgt het waterschap voor. We houden het water goed in de gaten en maken duidelijke regels.

Bekijk alle vaarregels op overheid.nl 

Diep genoeg

Rivieren en kanalen moeten diep genoeg zijn om te varen. Vrachtverkeer heeft snelle en veilige routes nodig. Daar zorgt het waterschap voor.

Verkeer op het water

Samen met Rijkswaterstaat en gemeenten letten we op het water. Zo is de gemeente Amsterdam de baas op de grachten. Rijkswaterstaat regelt het verkeer op grote wateren als het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Ga voor vaarzaken naar waternet.nl

Vaarregels buiten Amsterdam

Ieder stuk water heeft eigen vaarregels. Deze regels gaan bijvoorbeeld over de maximale diepte, lengte en breedte van uw schip. En over hoe snel u mag varen.

Uitzonderingen

Het waterschap zorgt niet op iedere waterweg voor vaarregels en toezicht. Soms is dat een gemeente of een provincie. Bekijk hieronder de uitzonderingen. Tussen haakjes staat wie verantwoordelijk is voor het toezicht.

  • Alle grachten en kanalen in Amsterdam (gemeente Amsterdam, op de Gaasp en de Weespertrekvaart houdt het waterschap toezicht)
  • Amstel (provincie Noord-Holland)
  • Hilversums kanaal (gemeente Hilversum)
  • Vinkeveense Plassen (Recreatieschap Stichtse Groenlanden)
  • Loosdrechtse Plassen (Plassenschap Loosdrecht)

Verkeersbesluiten

In de verkeersbesluiten staan de officiĆ«le vaarregels van het waterschap. 

Vaarkaart Amsterdam

Bent u op zoek naar een vaarkaart voor Amsterdam? Kijk dan op grachten.waternet.nl. Nog beter: gebruik de handige app Vaarwater van Waternet.

Meer weten over regels op het water? Kijk dan op waternet.nl.

Toezicht op het water

We houden het water en alles wat daar omheen gebeurt goed in de gaten. Zodat iedereen prettig kan leven met ons water en er geen problemen ontstaan. Dit doet het waterschap voor mensen die in de buurt van water wonen. Of graag willen varen of zwemmen in schoon water.

Als iemand zich niet aan de regels houdt, grijpen we in. Het waterschap legt dan bijvoorbeeld een boete op. Zo zorgen we voor:

  • bescherming tegen overstromingen
  • genoeg en schoon water
  • veilig en vlot verkeer op het water

Waar vind ik de regels voor toezicht?

Alle regels staan in de nota toezicht en handhaving (pdf, 650 kB).