Super schoon of schoon genoeg?

Om duidelijker te maken voor welke keuzes het waterschapsbestuur staat de komende periode hebben we drie dilemma’s voor je opgesteld. Wat vind jij belangrijk? Op deze manier zit je even op de stoel van een waterschapsbestuurder en kies je jouw koers! Op de pagina's van de deelnemende partijen lees je hoe zij tegen deze dilemma's aankijken.

Website Dilemma 02 [16x9].jpgOveral om je heen zie je water. Meren, sloten, grachten. De waterschappen zorgen voor de waterkwaliteit. Op veel plekken in ons gebied is het water zo schoon dat je er veilig in kunt zwemmen. Dat was een paar decennia geleden echt wel anders. De zwemwaterkwaliteit is dus goed, maar hoe zit het met de zogenaamde ‘ecologische’ waterkwaliteit? Water waarin verschillende planten en dieren kunnen leven. Die waterkwaliteit staat onder druk. Dat er op sommige plekken te weinig in het water leeft heeft deels te maken met bootverkeer. Die mixen de modder op de bodem omhoog waardoor het water troebel wordt en er niks kan groeien. Maar ook langere periodes van droogte in de zomer of hevige regenbuien hebben negatief effect op de waterkwaliteit. Water wordt te voedselrijk, wat ervoor zorgt dat er algen gaan groeien. Die maken het water troebel, waardoor planten en dieren moeilijk kunnen overleven.

Maar ook wat jij thuis door het riool laat spoelen heeft effect op onze waterkwaliteit. Waterschappen zuiveren in rioolwaterzuiveringsinstallaties het water. Echter zitten in veel tandpasta’s en shampoos microplastics die moeilijk te zuiveren zijn. Hetzelfde geldt voor de medicijnen die je slikt. Dit brengt vervuiling met zich mee, wat effect heeft op de waterkwaliteit.

De vraag aan jou op 15 maart is:

Moet ons water super schoon zijn voor mens, plant en dier of accepteren we dat vervuiling door onder andere recreatief gebruik en klimaatverandering er tegenwoordig gewoon bij hoort?

Bekijk ook de video die TV Noord Holland samen met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maakte over dit dilemma:

 

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.